Nieuws/Entertainment
995447
Entertainment

Nieuw programma John van den Heuvel op RTL 5

Jacht op loverboys

John van den Heuvel gaat in een nieuw RTL 5-programma op verzoek van familie en vrienden proberen om meisjes weg te halen bij hun loverboy. De Telegraaf-misdaadverslaggever krijgt daarbij hulp van ex-rechercheurs die ervaring hebben met het opsporen van slachtoffers van dit soort pooiers.

Elke aflevering van Bevrijd uit de greep van een loverboy begint met een intakegesprek. Van den Heuvel bezoekt de mensen die zijn hulp hebben ingeroepen om een goed beeld te krijgen. „Allereerst proberen we in kaart te brengen hoe lang het meisje al tot prostitutie wordt gedwongen, op welke wijze ze in het netwerk is beland en in hoeverre ze daar al dan niet vrijwillig zit”, vertelt Van den Heuvel.

„Daarbij moet je ook nog een onderscheid maken tussen minderjarige en meerderjarige slachtoffers. Bij minderjarigen is het iets ’gemakkelijker’, omdat ook ouders of jeugdzorg zeggenschap hebben.” Vervolgens bekijkt de misdaadverslaggever samen met alle betrokkenen hoe het beste de interventie (het daadwerkelijk weghalen van de slachtoffers) in gang kan worden gezet. „Gaan de ouders mee, of is het juist beter van niet? En op welke wijze kunnen we het meisje het beste aanspreken?”

„Maar ook dan zijn we er niet”, zo benadrukt hij. „Het gaat niet alleen om het bevrijden. We proberen er tevens voor te zorgen dat de daders hun verdiende straf niet ontlopen. En de zorg voor het slachtoffer staat boven alles, we willen een definitieve oplossing. Zo gaan de meisjes na de interventie naar een veilige instelling in het buitenland. Als je verder niets doet, is de kans groot dat ze zo weer achter het raam zitten, of aan drugs of kalmeringsmiddelen verslaafd raken.”

De ervaring die Van den Heuvel opdeed bij eerdere programma’s, bijvoorbeeld Ontvoerd (RTL 4), komt nu goed van pas. „De camera kan soms echt als een wapen werken heb ik gemerkt.” Zonder gevaren is Bevrijd uit de greep van een loverboy niet. „De benaming ’loverboy’ klinkt bijna vriendelijk, maar het gaat vaak wel om georganiseerde misdaad, het zijn keiharde criminelen. We proberen de risico’s van tevoren zo goed mogelijk in kaart te brengen, want we willen natuurlijk niet dat de slachtoffers nog meer problemen krijgen.”

Wie de hulp van Van den Heuvel en zijn team wil inroepen, kan via 035-6263017 of rtl.nl/loverboy meer informatie krijgen. Het door Skyhigh TV geproduceerde programma wordt dit najaar uitgezonden.