Nieuws/Entertainment
998720
Entertainment

Omkoping bij Songfestival

VIDEO - Azerbeidzjan heeft vorig jaar getracht om de uitslag van het Eurovisie Songfestival te beïnvloeden en het evenement te winnen. ,,Daarvoor zijn sporen in de televoting gevonden”, zegt Sietse Bakker, de tweede man van het internationele evenement en belast met de organisatie van de grootste liedjeswedstrijd ter wereld.

Het land eindigde vorig jaar op een tweede plek, na winnaar Denemarken. Direct na de uitslag verschenen er filmpjes op internet waarbij Azeri’s hebben geprobeerd om stemmen te ronselen in de Baltische staten. Studenten zouden daarvoor 20 euro krijgen. ,,Wat er op die filmpjes staat is echt gebeurd”, stelt Bakker. ,,Maar we hebben geen directe verbanden gevonden met de nationale omroep in Azerbeidzjan.”

Volgens een lid van de Zweedse delegatie tonden de Azeri’s zich bepaald niet zuinig en boden bedragen waarvan je een jaar goed zou kunnen leven.

ToezichtBakker bezweert echter: ,,Er is gepoogd de uitslag te beinvloeden, maar er zijn geen harde bewijzen van omkoping gevonden. De poging van Azerbeidzjan is overigens NIET succesvol geweest. Het systeem heeft elke fraudepoging gedetecteerd, en onder toezicht van PwC ongeldig verklaard. Dit betekent dat het resultaat geldig is en er geen wijzigingen zijn in de einduitslag. De tweede plek van Azerbeidzjan is terecht.”

Toch is het voor de organiserende European Broadcasting Union (EBU) reden geweest om sancties in het leven te roepen. ,,We gaan de verantwoordelijkheid voor dit soort acties neerleggen bij de deelnemende omroepen”, aldus de organisator van het Eurovisie Songfestival. In Nederland is dat de AvroTros. ,,Het is net als bij de voetbalcompetitie waarbij clubs de verantwoordelijkheid hebben gekregen over het gedrag van hun supporters. Wanneer onregelmatigheden, als vorig jaar bij Azerbeidzjan worden geconstateerd, dan wordt een land voortaan voor drie jaar gediskwalificeerd.”

Bakker vindt de aangekondigde sancties gerechtvaardigd: ,,Wij hebben het merk van het Eurovisie Songfestival te beschermen.”

SanctiesNiet alleen bij televoting, maar ook voor de stemmen van de vijf juryleden per land, gaan dezelfde sancties gelden. ,,Dat gaan we zo transparant als mogelijk maken”, vertelt de Nederlander. Voortaan gaan we alle individuele stemmen openbaar maken. Bij enige verdenking, gaan we een onderzoek instellen. Ik ben er daarbij van overtuigd dat we daarbij zullen worden geholpen door de grote schare fans van het Songfestival. Geloof me: er staat een leger van fans klaar die het allemaal zullen bestuderen. En zij zullen het ook aan de kaak gaan stellen.”