Financieel/Geld
1002044640
Geld

Criminelen bieden ’antibacteriële bankpas’ aan

Banken sturen nooit mails of appjes over nieuwe bankpassen.

Banken sturen nooit mails of appjes over nieuwe bankpassen.

AMSTERDAM - „Antibacteriële pas? Trap er niet in!” Dat is de waarschuwing van de Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland voor criminelen die corona misbruiken om mensen gegevens te ontfutselen.

Banken sturen nooit mails of appjes over nieuwe bankpassen.

Banken sturen nooit mails of appjes over nieuwe bankpassen.

De afgelopen weken bleek dat criminelen in berichtjes met de woorden ’Covid-19’, ’Coronavirus’, ’World Health Organisation (WHO)’ of ’RIVM’ consumenten met hyperlinks naar valse websites van banken proberen te lokken, zeggen de verenigingen. Op die websites moeten zij hun geheime inlogcodes invullen, zodat ze zogenaamd een antibacteriële pas toegestuurd krijgen. „Echte banken sturen een nieuwe betaalpas automatisch op, daar hoeven pashouders zelf niets voor te doen.”

Rabobank waarschuwt gebruikers van haar app op dit moment actief voor valse WhatsApp-berichten. SNS, Regiobank en ASN Bank doet hetzelfde. ING deelt waarschuwingen op Twitter.

Actualiteiten

Banken wijzen consumenten doorlopend op het gevaar van phishing. „Criminelen spelen altijd in op actualiteiten”, zegt Piet Mallekoote, directeur van de Betaalvereniging. „Dat zien we ook nu met het coronavirus. Het is heel belangrijk dat consumenten en ondernemers zich niet laten misleiden door oplichters die corona als smoes gebruiken.”

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: „Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als sector willen we laten weten dat juist nu waakzaamheid geboden is.”

Kwetsbaar

Ook de Autoriteit Financiële Markten waarschuwt voor criminelen, juist in deze tijd. „We weten dat oplichters juist in onzekere tijden toeslaan”, zegt bestuurder Jos Heuvelman. „Mensen zien hun inkomen wegvallen of rendementen verdampen. Dat maakt hen kwetsbaar voor financiële aanbiedingen die niet in hun belang zijn. Wij willen dan ook luid en duidelijk waarschuwen voor oplichting en roepen mensen op mogelijke misstanden vooral bij ons te melden.”

Ook zijn gevallen bekend waarin criminelen zich aanbieden bij senioren als boodschappenhulp.