Nieuws/Financieel
1003872876
Financieel

Telefoonwinkels halen voorraden in heel Nederland weg na overvallen

Vorige week was een telecomwinkel in Amstelveen het doelwit van overvallers.

Vorige week was een telecomwinkel in Amstelveen het doelwit van overvallers.

Amsterdam - Overvallen op telecomwinkels lopen zodanig de spuigaten uit dat T-Mobile, Vodafone en KPN gezamenlijk hebben besloten in heel Nederland alle voorraden van dure telefoons te verwijderen uit hun winkels. Dat hebben de drie grootste telecomaanbieders van Nederland maandag aangekondigd.

Vorige week was een telecomwinkel in Amstelveen het doelwit van overvallers.

Vorige week was een telecomwinkel in Amstelveen het doelwit van overvallers.

Met name in de regio Amsterdam was het de afgelopen weken veelvuldig raak. Vorige week donderdag werd een winkel van Vodafone op het Bijlmerplein in Amsterdam slachtoffer, nadat een vestiging van KPN op hetzelfde plein voor onbepaalde tijd was gesloten na twee overvallen.

Vervolgens werd op vrijdagavond een medewerker van Vodafone die op weg naar huis was, zelfs gedwongen de sleutel van de winkel en de code van de kluis af te geven. Door ingrijpen van het bedrijf en de politie werd deze roof uiteindelijk voorkomen.

Acuut beschermen

„De drie bedrijven hebben de afgelopen weken apart van elkaar al maatregelen doorgevoerd, maar dat nu een medewerker op weg naar zijn auto is overvallen, was de druppel. Dat was voor ons het teken dat we nu acuut onze medewerkers en klanten moeten beschermen”, zegt Jeroen Hoencamp, ceo van VodafoneZiggo. „Voor T-Mobile, KPN en Vodafone is dat de directe aanleiding geweest om gecoördineerd te besluiten dure smartphones in heel Nederland uit de winkel te halen”, zegt hij.

Klanten kunnen nu een telefoon uitkiezen via de demonstratiemodellen die nog wel in de winkel liggen. Ze krijgen dan het toestel van hun keuze een dag later thuisbezorgd. Het is niet bekend hoeveel telefoons er via de telecomwinkels worden verkocht.

Ook buiten Amsterdam

Andere grote verkopers van smartphones zoals elektronicazaken en onafhankelijke telefoonwinkels zijn door de telecombedrijven dit weekend op de hoogte gesteld van het gezamenlijke besluit, zegt Hoencamp. „Dat zijn onze partners. Die hebben we ingelicht om ze in staat te stellen om zelf een weloverwogen besluit te kunnen maken. Wij hebben zelf besloten om dit direct door te voeren”, zegt Hoencamp, die behalve uit Amsterdam, ook meldingen heeft gekregen van gewapende winkelberovingen in Almere, Lelystad en Amstelveen. Waarom de laatste tijd een explosie aan overvallen op telecomwinkels plaatsvindt, is volgens hem onduidelijk.

Belsimpel, dat naast een online-shop ook zeven fysieke winkels uitbaat, heeft vorige week uit zijn filiaal in Amsterdam alle voorraad aan smartphones weggehaald. In de rest van het land bekijkt het situatie per winkel, zegt een woordvoerder. Mediamarkt zegt geen aanvullende maatregelen te nemen. The Phone House en Coolblue konden maandag nog geen inhoudelijk reactie geven.

De belaagde medewerker van Vodafone is na de overval opgevangen en maakt het volgens Hoencamp ’naar omstandigheden goed’.