Nieuws/Financieel
1004351
Financieel

Olieprijs naar tweejarige piek

De olieprijs is woensdag op signalen van verder krimpende aanvoer naar het hoogste punt in twee jaar gestegen.

In oktober is de prijs van Brentolie, de meest verhandelde in Europa, met 7% gestegen tot woensdag $61,70 per vat van 150 liter.

Veel oliegerelateerde aandelen scoorden woensdag goed op de beurs en stuwden het handelssentiment in Europa en op Wall Street.

De stijging van Brentolie zette sinds juli door, na drie jaar van verval. In 2014 noteerde Brent nog $100 per vat. Handelaren verwachten sterke cijfers van Shell dat donderdag kwartaalresultaten meldt, nadat BP, Total en Chevron goede vooruitzichten boden.

Evenwicht

Bestuurders van oliekartel OPEC en niet-OPEC-lid Rusland bevestigden wat al langer in de markt rondgaat: de huidige productiebeperking wordt volgend jaar doorgezet. Daarmee zouden de vraag en aanbod meer in evenwicht komen, wat tot een verdere prijsstijging leidt.

OPEC produceert sinds enkele kwartalen 1,8 miljoen vaten ruwe olie minder, terwijl het aantal Amerikaanse olieplatforms licht is teruggelopen. Dat duidt erop dat er minder schalieolie uit de Amerikaanse putten komt, die afgelopen jaar juist zorgde voor extra aanbod van brandstof en dus de prijsdaling steunde.

Volgens olieconsultant Petromix zal bij een prijs van $70 per vat een andere groep schalieproducenten naar de markt komen en de prijzen van het oliekartel OPEC onder druk zetten.