Nieuws/Financieel
1005099572
Financieel

AEX flink omlaag door coronagolf

Amsterdam - De Amsterdamse beurs is maandag met een flink verlies gesloten. Beleggers waren bezorgd dat het economisch herstel in de wielen wordt gereden door het toenemende aantal coronabesmettingen in Europa en de VS. Randstad en Shell waren de grootste dalers in de AEX.

De AEX-index eindigde 1,5% lager op 545,95 punten. De AMX daalde 2,7% naar 805,09 punten. De koersenborden in Londen (-1,2%) en Parijs (-1,9%) kleurden eveneens rood. De beurs in Frankfurt (-3,7%) werd omlaag getrokken door bedrijfssoftwaregigant SAP (-22%), die met een omzetwaarschuwing kwam.

In Nederland zal het kabinet dinsdag geen lockdown aankondigen. „Een tweede economische dip wordt steeds waarschijnlijker”, waarschuwde ING-analist Simon Wiersma evenwel.

Volgens vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge) zorgde ook het omzetalarm van SAP voor een domper op de beurzen. „Je zou eigenlijk verwachten dat SAP in dit jaar met Covid in de goede hoek zou zitten.” Beleggers beperkten ook hun risico’s wat in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgende week dinsdag. „De voorsprong van Biden in de peilingen is echter nog steeds groot”, aldus Van Schie.

Op Wall Street koerste de Dow Jones-index aan het einde van de middag 2,7% lager. Technologiebeurs Nasdaq ging 1,7% omlaag. Het aantal dagelijkse coronabemettingen in de VS steeg vrijdag naar een record van 83.757.

Vrees coronavirus

In veel Europese landen zijn aanvullende beperkingen ingesteld om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Wereldwijd zijn, bij 43 miljoen besmettingen, inmiddels 1,15 miljoen mensen overleden aan het virus volgens cijfers van Johns Hopkins Institute.

Analisten kijken deze week, tussen een twintigtal kwartaalresultaten, vooral naar donderdag, als zowel de ECB zijn rentebesluit toelicht en de grote techbedrijven Apple, Amazon, Facebook en Google (Alphabet) met cijfers naar buiten komen. Analist Corné van Zeijl (Actiam) waarschuwt voor een mogelijke domper, nu tech-winsten achterblijven: de winsten moeten donderdag zeer sterk zijn om aan verwachtingen te voldoen.

Prosus bovenaan in AEX

In de AEX voerde techinvesteerder Prosus (+2%) de schaarse winnaars aan. Biotechnologieconcern Galapagos werd 0,2% meer waard.

Staalproducent ArcelorMittal zakte 0,02%. Geruchten over een overname van Tata Steel Nederland door de Zweeds-Finse concurrent SSAB gaven voeding aan speculatie in de markt.

Randstad (-3,3%) was de grootste daler onder de hoofdfondsen. De uitzender kwam vorige week nog met meevallende kwartaalresultaten.

De AEX werd eveneens omlaag getrokken door Royal Dutch Shell (-3,1%). De olieprijs daalde 3% door de verwachting dat de vraag naar het ’zwarte goud’ daalt door lockdowns. Het Britse dagblad The Telegraph meldde trouwens dat de oud-topman Charles Holliday van mijnbouwreus BHP de nieuwe voorzitter van Shell kan worden. De chipfondsen ASMI (-3,1%) en ASML (-2,3%) hadden last van de omzetwaarschuwing van SAP.

Tik voor Basic-Fit

In de AMX was bodemonderzoeker Fugro de grootste verliezer met een daling van 5,3%. Basic-Fit ging 4,7% achteruit. De keten van sportscholen meldde een omzetdaling van 14% tot €318 miljoen over de eerste drie kwartalen. Sportscholen in Frankrijk en België moesten opnieuw dicht. Het bedrijf stelt bovendien de bouw van nieuwe clubs voorlopig uit. Basic-Fit houdt niettemin zijn groeidoel van 1250 filialen in 2022 toch overeind. Vervelend, maar geen reden tot paniek, oordeelde vermogensbeheerder KBC in een analyse. Degroof Petercam houdt zijn koopadvies voor het aandeel Basic-Fit overeind.

Biotechnologiebedrijf Pharming (+1,3%) was de grootste stijger bij de middelgrote fondsen. Handelhuis Flow Traders won 0,4%.

Het lokaal genoteerde Coca-Cola European Partners zou zijn Australische branchegenoot Coca-Cola Amatil willen kopen, in een deal die een waarde van $5,6 miljard heeft. Beleggers reageerden echter lauw en zetten het aandeel Coca-Cola European Partners 2,7% lager.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waarschuwde bezitters van Rabobank-certificaten (-1,4%). De bank kondigde aan toch een uitkering te doen. Maar de waarde van de uitspraak is beperkt: er worden slechts certificaten bijgedrukt, aldus de VEB. „Beleggers die er vanuit gaan dat de oude uitkering wordt hervat rekenen zich mogelijk rijk”, benadrukte de VEB, want Rabobank zei na het schrappen van de uitkering in maart meermalen dat er geen enkele garantie voor de betaling is.

Geef je kennis en vermogen een boost en meld je aan voor de gratis online Beleggersfair van aanstaande vrijdag.