Nieuws/Financieel
1006184665
Financieel

Adyen en ASML helpen AEX vooruit

Amsterdam - De AEX is na de weinig inspirerende bijeenkomst van de Europese Centrale Bank hoger gesloten. Adyen en zwaargewicht ASML leverden hieraan een belangrijke bijdrage. AkzoNobel werd door winstnemingen getroffen.

De AEX is 0,5% hoger gesloten op 712,9 punten. De AMX boekte 0,4% winst op 1033,2 punten.

Elders in Europa stegen de Britse FTSE, de Duitse DAX en de Franse CAC-40 respectievelijk 0,6%, 0,8% en 0,9%.

Bij sluiting van de Europese beurzen stond de Dow Jones-index 0,2% lager en de Nasdaq-index 0,2% hoger.

Geen verrassingen ECB

De Europese Centrale Bank kwam vanmiddag zoals verwacht niet met aanpassingen in de rente of het obligatieopkoopprogramma. Ook de toelichting door ECB-voorzitter Christine Lagarde was geheel zoals verwacht, meldt marktanalist Simon Wiersma van ING. „Veel spannender wordt de vergadering in juni. De ECB komt dat met een update over de economie en de inflatie. Misschien zal ze hinten op een afbouw van het coronasteunprogramma, indien de Europese economieën dan verder open zijn gegaan.”

Wiersma wijst erop dat de Bank of Canada gaat beginnen met het afbouwen van stimuleringsprogramma’s. „Andere centrale banken zullen dat op een gegeven moment ook doen en de vraag is hoe markten gaan reageren op een vermindering van de liquiditeiten.”

Beleggingsstrateeg Olaf van den Heuvel (Aegon Asset Management) maakt zich voorlopig weinig zorgen. „Dat de ECB aangaf zich geen zorgen te maken over de inflatie, betekent dat ze de economie zal blijven steunen.”

Vanmiddag kwam ook een meevallend cijfer over het aantal WW-aanvragen in de VS naar buiten. „Dit bevestigt dat de economie in een herstelfase zit. De winstcijfers van bedrijven laten ook een sterke verbetering zien. Tegenover de goednieuwsshow staat wel dat aandelen nu duur zijn. Maar gezien ook de steun van centrale banken blijven wij voorlopig licht overwogen in aandelen”, aldus Van den Heuvel.

Bitcoin verzwakt

De euro noteert vlak op ruim $1,20. Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe zegt, bij een zwakke dollar, op ’een robuuste rally’ van de euro te rekenen de komende twaalf maanden.

De bitcoinprijs zakte tot rond $54.500, ver verwijderd van de piek van bijna $62.000. „Cryptomunten zijn toch belangrijk als indicator van het beleggingssentiment”, aldus ING-strateeg Simon Wiersma . „Als in de prijs een kentering komt, of forse bewegingen, dan zegt dat iets over meer beweeglijke beleggingscategorieën.”

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde betalingsverwerker Adyen met een winst van 3% aan kop.

ASML klom 2%, na meerdere koersdoelverhogingen in reactie op de sterke kwartaalprestaties en meevallende prognose waarmee de chipmachinemaker woensdag naar buiten trad.

Branchegenoot ASMI won 1,2%, hoewel Kepler het advies verlaagde van kopen naar houden bij een koersdoel van €270.

Dataleverancier Relx steeg 0,6% op zijn kwartaalupdate

Onderaan eindigde AkzoNobel met een min van 2,1%. Beleggers namen winst, nadat de verfproducent woensdag volgend op zijn kwartaalcijferpublicatie nog een record boekte.

Voedings- en wasmiddelenproducent Unilever zakte 0,7%.

Vopak en Fugro verliezen

In de Midkap leidde laadpaalproducent Alfen met 6,2% koerswinst.

Financieel dienstverlener Intertrust won 3,7% op zijn kwartaalresultaten. Zijn inkomsten uit begeleiding van Spacs, of lege beurshulzen met geld op zoek naar een bedrijf, vormen ’een groeiend aandeel van de omzet’.

PostNL steeg 1,6%, gecorrigeerd voor het ex-dividend gaan van €0,28 .

Bodemonderzoeker Fugro eindigde met 3,1% verlies onderaan. Uit Fugro’s kwartaalresultaten kwam een omzetdaling met ruim 17% tot bijna €284 miljoen vergeleken met een jaar eerder. ING noemt de omzet lager dan verwacht net als de operationele kasstroom.

Vopak daalde 2,8%, na een negatief rapport van Credit Suisse. Woensdag ging het tankopslagbedrijf nog harder omlaag op een tegenvallend kwartaalbericht.

Basic-Fit zakte 1,2% na presentatie van zijn kwartaalresultaten.

Smallcap CM.Com eindigde 8% hoger. Het techbedrijf breidt uit met een serie orders van rijksdiensten zoals het Centraal Justitieel Incassobureau en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). CM.com stelt bij de kwartaalcijfers te profiteren van de toename van het webwinkelen en voorziet ook de rest van het jaar groei.

Groothandelsketen Sligro (+2,7%) meldde een omzetdaling van 38% over het kwartaal ten opzichte van vorig jaar.

Fietsenproducent Accell steeg 1,3%. ING geeft bij een ongewijzigd koopadvies een koersdoelverhoging van €32,50 naar €52.

Wil je weten of NPRM, een bedrijf met een platform voor dierverzorging, misschien voor jou als belegger interessant is? Meld je dan aan voor het online seminar vanavond.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo