Nieuws/Financieel
1006430957
Financieel

Beleggers kopen massaal na beursdip

De Amsterdamse beurs heeft een prachtige dag achter de rug. De AEX wist de forse averij op dinsdag, toen Janet Yellen olie op het rentevuur gooide, ruimschoots weg te poetsen. Vooral ASML, ASMI, Signify en ArcelorMittal waren geliefd.

De AEX sloot maar liefst 2,5% hoger op 714,1 punten. De Midkap-index ging 2% omhoog naar 1046 punten.

De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen met respectievelijk 1,7%, 2,1% en 1,4%.

Bij sluiting van de Europese beurzen stond de Dow Jones-index 0,3% hoger en had de Nasdaq-index 0,6% gewonnen.

Vooral techfondsen hadden het dinsdag moeilijk nadat Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, aangaf dat de rentes mogelijk sneller omhoog moeten om oververhitting van de economie te voorkomen. De Fed heeft zelf steeds gezegd tot 2024 geen rentestap te verwachten. Yellen zwakte haar uitspraken later af, waardoor de renteangst grotendeels wegebde. Het ADP-banenrapport dat vanmiddag naar buiten kwam, bood ook steun. Het aantal banen steeg in de VS in april met 742.000 terwijl op 850.000 was gerekend, zodat er nog geen sprake lijkt van oververhitting van de economie.

Vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s denkt dat het snelle herstel van de beurzen geen startsein vormt van een veel verdere stijging. „Onderhuids is er meer aan de hand. De eerste dip op dinsdag kan de aanzet hebben gegeven dat we nog verder gaan zakken. Het is ook een teken aan de wand dat de toppen in Europa de laatste tijd niet verder worden aangescherpt. Een sterk cijfer vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt eind deze week kan mogelijk een negatieve ontvangst krijgen doordat het een bevestiging geeft dat de Amerikaanse economie fors aantrekt. Verder heeft het Sell in May-effect ook nog impact op het sentiment. ”

Signify in trek

Staalgigant Arcelor Mittal eindigde bij de Nederlandse hoofdfondsen met een plus van 4,9% aan kop in aanloop naar de cijferpublicatie donderdagochtend.

Verlichtingsbedrijf Signify won 4,7%, na door ING op de kooplijst te zijn gezet.

De toeleveranciers aan de chipsector ASML en ASMI klommen 5% respectievelijk 4,6%. Wolters Kluwer kon 3% bijschrijven. Het mediaconcern merkt de eerste tekenen van herstel uit de coronacrisis.

De toeleverancier aan de voedings- en farmaciesector DSM sloot 4,4% hoger, na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers.

Just Eat Takeaway verloor 0,9% in reactie op het bericht in de Financial Times dat de concurrentie op de thuisbezorgmarkt met Uber en Deliveroo, maar ook kleinere partijen steeds meer gaat toenemen.

Hoofdrol OCI

In de Midkap blonk OCI uit met een koerssprong van 10%. Het kunstmestbedrijf maakte meevallende resultaten bekend met het aantrekken van de omzet en de winstgevendheid. De trading update van TKH valt ook in de smaak met de melding over een verdere groei van het orderboek. Het technologiebedrijf ziet de koers 6,4% aantrekken.

Air France KLM was in mindere doen met een terugtrekkende beweging van 1,7%.

AScX-fonds Heijmans won 5,8%. Het bouwbedrijf kan rekenen op een „aanzienlijke claim” van netbeheerder TenneT dat in 2018 een contract voor de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten opzegde.

Volg morgenavond het gratis seminar: hoge bomen vangen veel wind met beursexpert Geert-Jan Nikken. Klik hier om in te schrijven.