Nieuws/Financieel
1007418375
Financieel

Beurs Tokio gebukt onder vrees aanscherping restricties in Japan

TOKIO (AFN) - De Japanse aandelenbeurs verloor vrijdag terrein. De stemming werd gedrukt door de vrees dat de nieuwe lockdownplannen van de Japanse overheid het economische herstel zullen vertragen.

De regering wil een „korte en krachtige” noodtoestand uitroepen in de hoofdstad Tokio en andere grote steden als Osaka, van 25 april tot 11 mei. Bars en restaurants worden weer gesloten en grote sportevenementen mogen geen toeschouwers meer ontvangen.

De Nikkei in Tokio ging uiteindelijk 0,6 procent lager het weekeinde in op 29.020,63 punten. Beleggers verwerkten de lagere slotstanden op Wall Street, waar het nieuws over een mogelijke verhoging van het toptarief voor belastingen op vermogenswinsten zorgde voor koersdruk. Daarnaast bleef de blik gericht op de coronasituatie in India, waar het aantal nieuwe coronabesmettingen is opgelopen tot ruim 300.000.

De Japanse techbedrijven behoorden tot de sterkste dalers na de recente opleving in de sector. De maker van chipapparatuur Tokyo Electron, chiptester Advantest en robotfabrikant Fanuc verloren tot 3 procent. Nidec zakte dik 5 procent na publicatie van de resultaten. De maker van precisiemotoren voor smartphones en hard drives gaf een tegenvallende verwachting af voor het lopende boekjaar.

De andere belangrijke beursgraadmeters in Azië lieten een gemengd beeld zien. De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds vrijwel vlak en de Hang Seng-index in Hongkong won 0,7 procent. De Australische All Ordinaries in Sydney verloor 0,1 procent en de Kospi in Seoul won 0,3 procent.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo