Financieel/Geld

Pensioen3daagse: Tips voor zestigers en zeventigers

Zo fiks je nog snel een pensioen

Door Martijn Klerks

Je pensioen verbeteren kan gelukkig ook ná je eerste AOW.

Je pensioen verbeteren kan gelukkig ook ná je eerste AOW.

Ronald Bakker

Amsterdam - Voor pensioenopbouw geldt: hoe eerder je eraan begint, hoe minder je hoeft te doen voor een goede afloop. Maar wat als je kort voor je pensioendatum, of zelfs daarna, ontdekt dat de oudedagsvoorziening te laag uitvalt?

Je pensioen verbeteren kan gelukkig ook ná je eerste AOW.

Je pensioen verbeteren kan gelukkig ook ná je eerste AOW.

Ronald Bakker

De Autoriteit Financiële Markten schat dat één op de vijf Nederlanders een pensioengat heeft. Dat betekent dat ze na hun pensioen met een ’begrotingstekort’ komen te zitten: ze krijgen minder AOW en pensioen dan ze nodig verwachten te hebben. Onder gescheiden Nederlanders en ondernemers heeft zelfs één op de drie dat probleem.

Risico

Wie daar op tijd achter komt, kan de jaarruimte gebruiken om bij te sparen of op andere manieren alsnog de pensioenpot aanvullen. Komt de pensioenleeftijd écht in zicht, dan wordt dat allemaal een stuk lastiger: je moet dan voor hetzelfde resultaat veel forsere rendementen halen dan een 30-jarige. „De mensen die dat nodig hebben, kunnen zich zelden het risico veroorloven”, zegt financieel planner Frank Bennis. „Dat is een vervelende paradox.”

Toch ziet ook Bennis mogelijkheden voor ouderen met een pensioengat. „Het is tegenwoordig mogelijk om je pensioenfonds door te laten gaan met beleggen nadat je bent gestopt met werken. De keerzijde daarvan is wel dat je een variabel pensioen krijgt. Dat kan goed uitpakken, maar ook minder goed – en helaas kun je dat niet vooraf weten.”

Hypotheek

Een andere optie, speciaal voor mensen met een koophuis met overwaarde, is de zogenoemde ’verzilverhypotheek’. Maar ook daar is het oppassen geblazen, zegt de pensioenexpert. „Bij zo’n hypotheek stelt de bank je in staat om je overwaarde ’op te eten’. Elke bank heeft daar natuurlijk wel voorwaarden bij.”

Zo garandeert ABN Amrodochter Florius dat mensen niet uit hun huis worden gezet, maar ligt de opnamelimiet zo laag dat de bank geen risico loopt. „Bij de Verzilverhypotheek van Rabobank kan het wel tot een gedwongen verkoop komen. Let dus goed op de kleine lettertjes voordat je zoiets afsluit.”

Gescheiden

Wie een echtscheiding achter de rug heeft, krijgt vaker dan gemiddeld te maken met een pensioengat. Volgens de wet heeft de ex-partner immers recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.

Ook Fons de Bilde, voorzitter van de vereniging van onafhankelijk financieel planners, ziet het vaak misgaan rondom zaken als pensioenverevening. Zijn advies: „Vergeet in dit soort gevallen de huwelijkse voorwaarden niet uit het oog.”

Lees meer over