Nieuws/Financieel
1007840
Financieel

Groeifinanciering vaak niet goedkoop

Tweede leven voor mezzanine-fonds

Riedel (bekend van onder meer Appelsientje) kon worden gekocht met een mezzanine-lening.

Riedel (bekend van onder meer Appelsientje) kon worden gekocht met een mezzanine-lening.

Amstelveen - De vraag naar mezzanineleningen blijft groot. Dat lijkt opmerkelijk. Welk gezond bedrijf wil er nu in deze tijd geld lenen voor meer dan 10% rente?

Riedel (bekend van onder meer Appelsientje) kon worden gekocht met een mezzanine-lening.

Riedel (bekend van onder meer Appelsientje) kon worden gekocht met een mezzanine-lening.

Het bekende transportbedrijf Vos Logistics was sinds 2008 in handen van een groep banken nadat het daarvoor mis was gegaan. Toen de banken besloten het bedrijf van de hand te doen, kon de directie samen met een investeringsmaatschappij het bedrijf toch kopen met mezzanine.

Een andere situatie was die van derde generatie familiebedrijf Den Hartogh. Dit bedrijf zag een kans zich te versterken door de overname van het grotere en in London beursgenoteerde Interbulk. De bancaire financiering bleek onvoldoende om de overnamesom te financieren en de familie was niet bereid afstand te doen van de aandelen, het is immers een familiebedrijf. Met een achtergestelde lening kon de overname toch succesvol worden afgerond.

Het zijn voorbeelden die oprichter Erwin de Jong gebruikt ter introductie van zijn Dutch Mezzanine Fund. ‘DMF’ investeert met achtergestelde leningen van €5 tot €15 miljoen in bedrijven die tijdelijk veel geld nodig hebben. „Familiebedrijven sluiten soms liever een lening bij ons af, dan dat ze aandelen verkopen aan externe investeerders. Daar komen ze namelijk niet zo makkelijk van af en die lening kan worden afgelost. Sterker, die moet worden afgelost”, zegt De Jong (52). Compagnon Gerard de Kool (36) vult aan dat mezzanine ook wordt gebruikt door private equity om de polsstok te verlengen waardoor zij grotere investeringen kunnen doen zonder hun aandelenbelang met andere investeerders te moeten delen.’

Het fonds komt voort uit Delta Lloyd. Het eerste fonds met €60 miljoen werd sinds 2013 uitgeleend aan acht bedrijven, waarvan inmiddels vijf de lening weer hebben afgelost. Drie leningen staan nog open. Het fonds moet een nettorendement opleveren van 10% tot 11%, rekent De Jong voor. Serieus geld, maar wel uit een achtergestelde en dus risicovollere belegging.

De Kool: „Mezzanine zit letterlijk tussen schuld en eigen vermogen in”. Het vormt een buffer in het geval van een faillissement waardoor banken comfortabeler in een bedrijf zitten. Mezzanine telt in de regel de rente deels op bij de af te lossen som, waardoor er weliswaar een fors bedrag op tafel moet komen op de einddatum, maar tot die tijd de kasstroom gebruikt kan worden voor investeringen.

Suitsupply, de bekende mannenpakkenketen, groeide bijvoorbeeld te snel voor bancaire financiering (met bijbehorende aflossingen) en vond ondersteuning voor de groei bij DMF.

Sinds dit jaar staan oud-zakenbankiers en oprichters De Jong en De Kool op eigen benen. Delta Lloyd committeerde nog wel een bedrag aan fonds 2 voordat de verzekeraar werd overgenomen door Nationale Nederlanden. Dat fonds is deze week voltooid met een omvang van €120 miljoen. Naast Delta Lloyd stapt het European Investment Fund in samen met CommonWealth Investments (het beleggingsvehikel van de familie Dreesmann), verschillende vermogende families en de oprichters zelf.

Na Suitsupply en CleanLease (wasserijen) wordt met Riedel binnenkort alweer de derde deal van fonds 2 afgerond. Deze frisdranken- en sappenproducent van onder meer Appelsientje is door FrieslandCampina aan private equity partij Standard Investments verkocht.