Nieuws/Financieel
1008406854
Financieel

Turkse lira stijgt na verrassende renteverhoging

De Turkse centrale bank heeft de markt donderdag verrast door de beleidsrente met 200 basispunten te verhogen. De Turkse lira steeg fors tegen de euro en dollar, investeerders op de markt juichten de ingreep toe.

Afgelopen maanden zorgde de centrale bank in Ankara juist voor een agressieve renteverlaging in een poging de Turkse economie te stabiliseren.

Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde daarop voor een valutacrisis, Turkije kreeg het laagste kredietoordeel ooit, de B2-status. Vorige week voorzag Moody’s vanwege de sterk geslonken valutabuffers een naderend tekort op de betalingsbalans. Dat tekort zou handel met Turkije nog risicovoller maken, wat zich vertaalt in hogere premies.

De rente-ingreep van donderdag bij NAVO-bondgenoot Turkije van 8,25% tot 10,25% voor het wekelijkse repo-tarief, voor het uitzetten van leningen tegen onderpand, hoort volgens Ankara bij de versterking van de economie. De renteverhoging, die automatisch andere rentetarieven meetrok, zou beter helpen om de lira te stabiliseren en de risico’s van de gierende inflatie af te wenden.

De lira is donderdag in reactie op het besluit met 1,9% gestegen tegen de dollar, tot 7,5572 lira, ook lokale aandelenbeurzen stegen.

Weinig ingrepen leken sinds vorig jaar te helpen om de Turkse economie, die zwaar onder druk staat door de ineenstorting van het toerisme, slinkende deviezenreserves en Amerikaanse sancties, op koers te krijgen. De Turkse lira bereikte de afgelopen twee weken elke dag een nieuw dieptepunt.

Ruzie in ijskast

Het Turkse bruto binnenlands product is dit jaar met bijna 10% gedaald, de inflatie ligt op 11,8%, het land kent een officieel werkloosheidscijfer van 13%.

De lira ging sinds eind 2019 met 25% achteruit ten opzichte van de beeldbepalende dollar, maar ook tegen de euro. Nederland importeerde volgens de laatste cijfers van 2018 voor €3,5 miljard uit Turkije. De export van Nederlandse goederen naar Turkije steeg in vijf jaar met 15% tot €5,5 miljard.

Turken wantrouwen de eigen munt. Rond 50% van hun spaargeld zou uitstaan in dollars, rond $240 miljard.

De Turkse overheid probeerde landgenoten vorige maand met een nieuw offensief te overtuigen het goud dat velen als spaarpot thuis hebben, geschat 40% van hun bezit, via geselecteerde juweliers in te wisselen of aan te houden bij de staatsbanken. Door goud onder staatshoede te plaatsen, krijgt Ankara een groter onderpand voor overheidsuitgaven.

Turkije zorgde donderdag ook voor opluchting op de valutamarkten door verder in te stemmen met overleg met Griekenland over hun ruzie rond claims op gevonden gasvoorraden in de Middellandse Zee.

Volgens Oxford Economics zal het besluit van vandaag bezorgdheid over de zwakke Turkse reservebuffers iets wegnemen. Ook kan de uitstroom van kapitaal richting Turken in het buitenland afnemen, aldus de onderzoekers. Rabobank verwacht een volgende substantiële rente-ingreep richting het jaareinde.