Financieel/Geld
1009901
Geld

Hypotheek binnen vijf weken

Geldverstrekkers zijn dit kwartaal hypotheekaanvragen sneller gaan afhandelen. Maar de gemiddelde doorlooptijd van vijf weken staat nog ver af van reclameslogans als ‘hypotheek binnen een week’.

Dat constateert De Hypotheekshop na een vergelijking van doorlooptijden tussen het eerste en het vierde lopende kwartaal van 2017. De aanvraag tot het renteaanbod duurde in het eerste kwartaal nog 4,7 dagen, in het vierde kwartaal 4 dagen. De aanvraag tot finaal akkoord nam respectievelijk 40 dagen 35,7 dagen in beslag.

Nieuwe regels

Hypotheekshop plaatst wel een aantal kanttekeningen. Zo moet de eindejaarsrun nog op gang komen. Mensen zullen een hypotheek willen afsluiten voordat nieuwe regels ingaan, zo kan vanaf 2018 bijvoorbeeld nog 100% van de woningwaarde geleend worden, nu is dat nog 101%. Het bindende hypotheekaanbod moet in 2017 worden uitgebracht, wil de koper onder de nieuwe leennorm uitkomen. De eindejaarsrun kan ervoor zorgen dat de gemiddelde doorlooptijd weer oploopt.

Daarnaast zijn er geldverstrekkers die trager zijn geworden in het afwikkelen van de hypotheek, soms doen ze er wel 15 dagen langer over. Sommige aanbieders halen een gemiddelde doorlooptijd van 8 weken. Dit betekent niet per se dat ze langzaam werken. Sommige geldverstrekkers behandelen ingewikkeldere aanvragen en hebben daar meer tijd voor nodig.

Boete

Wie een hypotheek wil afsluiten volgens de huidige regels, is al wat laat. Volgens de Financiële Makelaar Harrie-Jan van Nunen is het goed te mikken op 15 november als datum waarop het definitieve hypotheekaanbod binnen moet zijn. Vraag je geldverstrekker hoe lang het definitieve aanbod op zich laat wachten. Er moet voldoende tijd zijn om te zien of dit financieel haalbaar is. Dit is vooral belangrijk in verband met de koopovereenkomst. Wie heeft getekend en uiteindelijk zijn financiering niet rond krijgt, moet een boete betalen die 10% van de koopsom bedraagt.