Nieuws/Financieel
1010430
Financieel

Google investeert in Deepmind

Google koopt het Britse kunstmatige intelligentiebedrijf DeepMind Technologies. Dat meldden diverse media maandag op basis van ingewijden. Voor Google zou het de grootste Europese overname tot nu toe zijn.

De exacte financiële details van de overname zijn niet bekend, maar volgens de ingewijden zou het gaan om een bedrag van circa 300 miljoen pond (363 miljoen euro). Zowel Google als DeepMind heeft nog niet gereageerd op de overname. Facebook had ook interesse in het Britse bedrijf, maar die besprekingen liepen vorig jaar om onbekende reden spaak.

DeepMind is 3 jaar geleden opgericht en richt zich op de ontwikkeling van programma's die computers slimmer maken. De technieken van het bedrijf worden onder meer toegepast op videospellen. Google zou de expertise van het bedrijf vooral willen gebruiken om de resultaten van zijn zoek- en vertaalmachines te verbeteren.

NASA

Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker voor bedrijven als Google. De internetgigant werkt op dit vlak onder meer ook samen met de NASA in het Google Quantum project. Hierbij experimenteren Google en NASA met zogeheten 'quantum computers', superslimme computers die nog sneller en beter werken dan de normale computers.

Facebook heeft vorig jaar een speciaal team opgericht dat ervoor moet zorgen dat het bedrijf via kunstmatige intelligentie meer inzicht krijgt in het gedrag van zijn gebruikers. Elektronicabedrijf IBM ontwikkelde eerder al supercomputer Watson, een computer die gebruikmaakt van vraag-en-antwoordsoftware gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Gebruikers kunnen hun vraag inspreken waarna de computer het internet afzoekt naar specifieke informatie.