Nieuws/Financieel
1010445
Financieel

'Apple toont gematigde groeicijfers'

Apple verbetert zijn vierdekwartaalomzet en zijn nettoresultaat. Dat is de consensus in de markt, verzameld door Bloomberg. Het moet boven de 50 miljoen verkochte iPhones melden om op de beurs vanavond overeind te blijven.

Het techbedrijf schroeft zijn winst per aandeel met 2% omhoog en de omzet met 5% op jaarbasis naar $57,46 miljard.

Apple heeft zijn marktaandeel binnen de Europese smartphonemarkt zien groeien, dat ten koste van  Android-toestellen. Dat tonen cijfers van marktonderzoekers Kantar World Panel.

In december had Apple, net als in oktober en november, een marktaandeel van 18,5% in de vijf grootste Europese markten.

 

Verwachte verkopen van Apple

 

Apple maakt de resultaten vanavond nabeurs in de VS bekend. De consensus op Wall Street is dat de verwachte opbrengsten weer wat zijn gestegen ten opzicht van het laatste rapport in oktober vorig jaar. Recordverkopen met Kerst hebben daaraan het sterkst bijgedragen, aldus analisten.

Zelfs na de overeenkomst van Apple met China Mobile voor verkoop van iPhones in de grootste telecommarkt, houden analisten hun schattingen relatief laag. De markt ziet echter dat de groei is afgevlakt en de gloriedagen van 2010 tot 2012 met 50% groei op jaarbasis niet meer zal halen.

In nieuwere markten als die van de e-book en Apple TV zal het concern nog niet de grote klappers maken die de iPod, iPhone en iPad veroorzaakten.

De groei zal in de hoge enkelcijferige procenten vallen. Volgens dataverzamelaar Thomson Reuters kan Apple komende twee jaar van 13 tot 11 keer de winst, naar 15 tot 18 keer de winst gaan.