Nieuws/Financieel
1010473
Financieel

Koers Ziggo onderuit na bod

Beleggers hebben niet enthousiast gereageerd op het uiteindelijke bod van Liberty Global op Ziggo. Het aandeel Ziggo stond maandagmiddag nog altijd onderaan in een toch al licht negatieve AEX-index.

Ziggo zakte 3,8 procent tot precies 32 euro. Dat is aanzienlijk lager dan het bod van in totaal 34,53 euro per aandeel dat Liberty Global heeft uitgebracht.

Analisten wezen erop dat het bod lager is dan verwacht en bovendien erg complex in elkaar zit. Liberty Global biedt 11 euro per aandeel in contanten en handelt de rest af in eigen aandelen. Wat de aandeelhouders van Ziggo uiteindelijk krijgen voor hun bezit, is daardoor sterk afhankelijk van de koersontwikkeling van zowel het aandeel Liberty Global als de Amerikaanse dollar.

Schuldenlast

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen wees in dat verband op de ,,zeer hoge'' hoge schuldenlast van Liberty Global. Met 42 miljard dollar is die bijna zes keer groter dan het bedrijfsresultaat (ebitda). Volgens Versteeg zijn de aandelen Liberty Global daardoor een belangrijk nadeel van het bod dat het Amerikaanse bedrijf heeft uitgebracht.

Rabobank noemt de biedprijs in lijn met de eigen verwachtingen, maar had liever gezien dat een groter deel in contanten zou worden voldaan. ,,Weinig cash betekent weinig vreugde'', concludeert analist Frank Claassen. Ook het uitblijven van een slotdividend over 2013 valt hem tegen. Wel vraagt de bank zich af of er meer uit valt te persen voor de aandeelhouders van Ziggo.

Ook directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het bod erg complex. ,,Het bod is in aandelen Liberty Global en cash, en dan ook nog eens in twee verschillende soorten Amerikaanse aandelen van het bedrijf. Dat is een erg lastige constructie voor beleggers'', concludeerde hij.