Nieuws/Financieel
1010515
Financieel

Ericsson en Samsung sluiten patentdeal

De Zweedse producent van netwerkapparatuur Ericsson heeft een patentdeal en een brede overeenkomst voor het gebruik van licenties gesloten met het Zuid-Koreaanse Samsung voor draadloze telecomtechnologie. Hiermee komt een eind aan een jarenlang patentdispuut tussen de twee bedrijven. Dat meldde Ericsson maandag.

De overeenkomst heeft betrekking op de mobiele standaarden GSM, UMTS en LTE. Dankzij de deal zal de omzet van Ericsson over het afgelopen kwartaal 4,2 miljard Zweedse kroon (475 miljoen euro) hoger uitvallen en wordt de nettowinst van het bedrijf met 3,3 miljard kroon verhoogd.

Met de regeling komt een eind aan een jarenlang conflict bij de Amerikaanse Internationale Handelscommissie. In 2007 werd na een reeks rechtszaken een overeenkomst getekend waarbij beide partijen toegang kregen tot elkaars patenten en Samsung licentiebetalingen moest doen aan Ericsson. Later ontstond echter weer onenigheid over licentiebetalingen.

Licentieovereenkomst

Het meest recente conflict ontstond door onenigheid over de verlenging van de licentieovereenkomst. Beide partijen beschuldigden elkaar ervan niet te willen betalen of aan de licentiebetalingen te voldoen.

De conflicten tussen de twee bedrijven hebben voornamelijk betrekking op het gebruik van telecommunicatietechnologie via verschillende soorten apparatuur. Hierbij valt te denken aan het behoud van bandwijdte binnen een draadloos netwerk, maar ook bijvoorbeeld tijdens het autorijden.

Samsung is momenteel ook betrokken bij een zaak met rivaal Apple over beschuldigingen van patentschending met betrekking tot het mobiele telecommunicatienetwerk 3G.