Nieuws/Financieel
1010546
Financieel

Euro blijkt een veilige haven

Vrijdag eindigde de handelsdag nabij de laagste punten van de dag, het eerste echte teken van een verkoop-overgave sinds lange tijd op de beleggingsmarkten. Is het een uiting van zorg over de situatie op de opkomende markten, of het Amerikaanse cijferseizoen? Of piekert de markt over de voortgang van de afbouw van het steunprogramma van de Fed en poogt de centrale bank een signaal te zenden vooruitlopend op de vergadering van deze week (de laatste met Bernanke als voorzitter)?

Ik denk dat het een mix is van al deze factoren én het feit dat we het jaar begonnen in een technisch gezien idiote overkochte situatie op de beleggingsmarkten. Nogmaals, de yen is dé valuta wanneer de markten met ons in gevecht gaan. En het is te vroeg om te stellen dat deze nerveusheid al achter de rug is – de belangrijkste gebeurtenis die bepalend is hoe we er voor staan is de snel naderbij komende vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC).

Euro als veilige haven, geloof het of niet…

Een enigszins verrassende ontwikkeling eind vorige week was de grote sprong die de EUR/USD maakte voor de vraag tot boven de belangrijke weerstand. Kennelijk spelen enkelen met de dollar vanuit een procyclisch perspectief, daarbij menend dat de euro en de yen veilige havens zijn als het risico afneemt en de aanname dat een verdere afbouw door de Fed in twijfel wordt getrokken. Ik vermoed dat er vanaf nu en met dit perspectief te weinig brandstof is om het vuurtje van de EUR/USD rally verder aan te wakkeren – de markt onderschat de risico’s voor de eurozone dit jaar en uiteindelijk zal de dollar de euro overtroeven als veilige haven wanneer de nervositeit aanhoudt. Maar toch, de EUR/USD moet onder de 1,360 terugzakken om deze stelling te bewijzen. Tot dan ligt er een soort van niemandsland tot een niveau van 1,380 aan toe.

Pond in de verkoop

Vrijdag zagen een mini meltdown in het Britse pond na de overdreven verwachtingen van de markt over het terugnemen van de forward guidance door de gouverneur van de Britse centrale bank, Mark Carney. Vrijdag stelde Carney in Davos dat een ‘reeks van opties’ overwogen worden over het beleid ten aanzien van de forward guidance. De markt reageerde ook op zijn opmerkingen over de sterkte van het pond.

Hoe dan ook, de schade voor het pond ten opzichte van andere belangrijke munten lijkt nogal aanzienlijk, hoewel er meer nodig is dan een verkoopgolf van één dag om te bewijzen dat de munt zijn hoogtepunten ten opzichte van de euro en de dollar achter de rug heeft. De zwakte van de munt kan ook te maken hebben met procyclisch handelen in verband met het krachtige herstel in Groot Brittannië.

 

Vrijdag zagen we een technisch belangrijke ommekeer toen we stevig door de oude toppen gingen na nieuwe toppen gezet te hebben boven de 1,6660. Houdt 1,6550 in de gaten en of dat niveau een weerstand biedt en echt, we moeten een beweging tot onder de 1,6300 zien om de bears aan te kunnen moedigen.

Vooruitblik

Vandaag was de publicatie van het Ifo-rapport in Duitsland belangrijk. Verder komen er cijfers over de verkoop van nieuwe huizen in de VS en morgen de durable goods orders en cijfers over het consumentenvertrouwen. De eerste schattingen voor de vierde kwartaal BNP cijfers volgen donderdag en vrijdag komen de meest recente inflatiecijfers naar buiten.

Intussen draait het verder vooral om het besluit van het FOMC, woensdag. En welke boodschap de Fed ons probeert mee te geven. Ik vermoed dat de leden van de Fed zullen hopen dat het slechte nieuws van de laatste tijd slechts een tijdelijk schrikeffect heeft gehad dat over zal waaien. Het is eenvoudigweg te gênant voor de Fed om al zo snel op het nieuwe beleid terug te komen na het besluit in december om te beginnen met de tapering.

Laten we daarom niet verwachten dat een correctie van een paar procent op de markten of een ontluikende crisis in de opkomende landen de Fed nu al uit het evenwicht zal brengen.

John Hardy is een internationaal vermaard valuta (Forex) specialist en veelvuldig te zien op CNBC en Bloomberg TV. Hij is hoofd valuta bij Saxo Bank.