Nieuws/Financieel
1010604
Financieel

IMF waarschuwt voor deflatie in eurozone

De inflatie in de eurozone zit ,,ver onder de doelstelling'' en deflatie is een potentieel risico voor het blok van EU-landen dat de euro als betaalmiddel heeft. Dat zei directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zaterdag bij het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse bijeenkomst van politici, ondernemers en wetenschappers.

In reactie op de waarschuwing van Lagarde zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank dat de ECB klaarstaat om in actie te komen als de inflatie verder dreigt weg te zakken. Hij bevestigde nog eens dat de rentetarieven in de eurozone voor een langere periode laag zullen blijven of lager worden.

Deflatie is een periode met aanhoudende prijsdalingen. Dat zou het prille herstel van de economie kunnen smoren als consumenten in afwachting van verdere prijsdalingen besluiten aankopen uit te stellen.

De inflatie in de eurozone zakte vorige maand tot gemiddeld 0,8 procent, veel lager dan het peil van ongeveer 2 procent waar de ECB naar streeft. De ECB liet de rentetarieven voor januari ongewijzigd.