Nieuws/Financieel
1010614
Financieel

Boeren krijgen rekening door transport-lobby

Nederlandse boeren krijgen een nieuwe financiële klap te verwerken nu er een kentekenplicht komt voor landbouwmachines, zoals hooiwagens, eggen, ploegen, voorraadwagens en tractoren. 

Deze week wordt in de Tweede Kamer een wetsvoorstel besproken dat regelt dat landbouwvoertuigen voortaan ook gebruik kunnen maken van de openbare weg, bijvoorbeeld op de rondwegen rondom steden en dorpen. Dat is op dit moment nog verboden.

Het was een verzoek van de transport-lobby, maar blijkt nu een onbedoeld negatief effect te hebben voor onze boeren.  boeren, die al snel vijf tot acht oogstmachines in hun stallen hebben staan, worden financieel de dupe van het wetsvoorstel. ,,Dat kost boeren minimaal 50 miljoen euro", zegt LTO-voorman Albert Jan Maat. 

,,Deze maatregel leidt niet tot meer veiligheid op de weg. Het merendeel van de landbouwvoertuigen komt niet tot nauwelijks op de openbare weg.

Zwaar oneerlijk

De boerenorganisatie heeft morgen een overleg aangevraagd met de minister van Infrastructuur. ,,We voelen ons het nieuwe wingewest van het kabinet. Dat moet stoppen. Na de drinkwaterbelastingen, accijnsverhogingen, assurantiebelasting is de maat vol voor ons."

Maat vindt het zwaar oneerlijk. ,,De landbouw is met afstand de grootste exportsector. Zonder agrarigsche sector zouden we in ons land nog negatieve economische groei hebben. Dit land moet knokken om de zaak weer op de kaart te krijgen. Dan zorg je ervoor dat dat lukt. Dit soort maatregelen werken dat tegen."