Nieuws/Financieel
1010623
Financieel

Angst geeft goud vleugels

Veel van de belangrijkste financiële markten bewogen de afgelopen week tegen de geldende trends in, wat leidde tot een toename van de volatiliteit en onzekerheid over de kortetermijntrend. Zorgen over groeivertraging in de opkomende markten verhoogde de risicoaversie in een periode waarin beleggers nog bezig waren met het zoeken naar juiste thema’s voor 2014.

Deze aversie veroorzaakte zwakte in de dollar, niet in het minst door een kooplust in de yen, waar te groot geworden shortposities werden afgebouwd. Dalende aandelenkoersen op de beurzen van opkomende markten en van hun valuta had ook effect op enkele van de grote aandelenmarkten, waardoor de S&P 500 voor de tweede achtereenvolgende week daalde.

Obligatiemarkten kregen juist een steun in de rug, waardoor het rendement op 10-jarige Amerikaans overheidspapier naar een tweemaands laagtepunt viel.

 

Deze ontwikkelingen speelden beleggers in de hand die in goud beleggen, zowel in het fysieke metaal als in aandelen van goudmijnen, die een rally lieten zien. Groei afhankelijke grondstoffen, zoals industriële metalen, verloren juist terrein. Brent kwakkelde ook, terwijl de Amerikaanse energiemarkt min of meer immuun bleef voor deze ontwikkelingen, doordat de focus hier lag op lokale ontwikkelingen, zoals een toegenomen capaciteit van de pijpleiding vanuit het Midwesten naar de Golf van Mexico (positief voor WTI ruwe olie) samen met de extreem koude winter, die steun gaf aan stookolie (ULSD) en met name ook aardgas.

 

Goud bleef verder oplopen en bereikte een tweemaands top na de langste wekelijkse stijging sinds 13 september. De kwaliteit van goud als een alternatieve belegging kwam weer bovendrijven, daarbij geholpen door de gelijktijdige val van de dollar, van aandelen én van obligatierendementen. De lagere aandelenkoersen, die leidden tot het kopen van obligaties, hadden het grootste effect met als gevolg dat de decembertop van $1.268 per ounce werd getest waardoor nu een doel van $1.318 per ounce, het 200-daags gemiddelde, in zicht komt.

De hoeveelheid goud gehouden door Exchange Traded Products (ETP’s) gaf daarbij geen steun, aangezien die met 10 ton verder zakte naar het laagste niveau sinds 2009. Omdat de rally werd veroorzaakt door het ontstaan van risicoaversie en zorgen over een vertraging van de groei in opkomende landen volgde zilver aarzelend, maar bleef binnen de bestaande range en de weerstand van $20,64 bleef in stand.

 

Brent ruwe (LCOH4) deed het minder goed dan WTI, waardoor het verschil tussen de twee wereldbenchmarks voor het eerst sinds november terugviel tot onder de tien dollar. Brent had te lijden onder een toenemende aanvoer vanuit Libië en een mogelijke groeivertraging in China, terwijl WTI een duw in de rug kreeg door het nieuws dat TransCanada Corp. de zuidelijke tak van de Keystone pijpleiding in gebruik heeft genomen met een capaciteit van 300.000 vaten per dag. Verwacht wordt dat hierdoor de overvloed aan olie in Cushing, Oklahoma (het aanvoerpunt voor WTI ruwe olie waarvan de contracten verhandeld worden in New York), verkleind wordt.

Bovendien is de vraag naar stookolie groter door de extreem lage temperaturen die de Amerikaanse oostkust teisteren. Zodra de temperaturen weer naar een normaal niveau oplopen zal naar verwachting de prijs van WTI weer verzwakken vanwege het ruime aanbod door de aanhoudend groeiende productie van schalieolie. De weerstand zal sterker worden zodra de $100 wordt benaderd met de trendlijn vanaf de top in augustus op 98,25 en het 200-daags gemiddelde op 99 en die beide de potentie hebben de huidige rally te kunnen stoppen.

Bron: Saxo Bank

Ole Hansen is grondstofstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.