Nieuws/Financieel
1010626
Financieel

Flinke loonsverhoging JPMorgan-baas

Topman Jamie Dimon van de Amerikaanse bank JP Morgan heeft een flinke 'loonsverhoging' gekregen. Ondanks dat de bank handenvol geld kwijt is aan 'juridische kosten'.

Over 2013 krijgt Dimon een vergoeding van $20 miljoen, zo bleek vrijdag. Dat is liefst 74% meer dan de $11,5 miljoen (cash en aandelen) die de JP Morgan-baas in 2012 binnenharkte.

Wel is veruit het grootste deel - $18,5 miljoen - in aandelen die pas na twee of drie jaar verkocht mogen worden. Dimons salaris blijft op $1,5 miljoen en er is geen cashbonus.

Recordschikking

De loonsverhoging zal ongetwijfeld wenkbrauwen doen fronsen. JPMorgan maakte eind vorig jaar nog een recordschikking bekend van $13 miljard met de Amerikaanse toezichthouder.

Eerder werd al bekend dat de hoogste baas van Morgan Stanley, James Gorman, over 2013 zo'n $5 miljoen aan aandelen tegemoet kan zien. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Verdubbeld

Het bedrag komt bovenop het salaris van Gorman van $1,5 miljoen. Morgan Stanley verdubbelde heeft dat salaris al bijna verdubbeld, eerder bedroeg het nog zo'n $800.000.

Vrijdag meldde persbureau Bloomberg dat de Zwitserse bank Credit Suisse een bijzondere manier heeft gevonden om zijn topmanagers te belonen. Voor een deel krijgen zij obligaties die hun waarde verliezen als de kapitaalratio van de bank onder een bepaald niveau zakt.