Nieuws/Financieel
1010660
Financieel

Knot: renteverlaging ver weg

De Europese Centrale Bank is voorlopig niet van plan de rente verder te verlagen. Pas als er een grote schok op de financiële markten plaats vindt, behoort een verdere verlaging van de rente tot de mogelijkheden.

Dat zei Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank, in een interview met persbureau Bloomberg op het World Economic Forum in Davos. 'Er wordt pas verdere actie ondernomen als er een negatieve schok is. En die ontwikkeling zie ik op dit moment niet.'

Knot erkent dat de financiële markten momenteel zeer volatiel zijn. Volgens hem 'is dat zeker iets dat nauw toezicht rechtvaardigt'. Anderzijds wijst hij erop dat recente ontwikkelingen van de economie juist in positieve zin hebben verrast.

De rente die banken elkaar vragen voor het stallen van liquiditeit is de afgelopen dagen flink gestegen. Dat duidt op toenemende onzekerheid tussen banken onderling. Dat voedt speculaties over een nieuwe renteverlaging. Het ECB-bestuur neemt op 6 februari een rentebesluit.

De Europese rente is al historisch laag. In november verlaagde de centrale bank naar 0,25%. Knot heeft toen tegengestemd, omdat hij eerst de ontwikkeling van de inflatie wilde afwachten. Met deze lage rente heeft de ECB nauwelijks ruimte meer voor verdere verlagingen.

'Waarom we nog steeds volatiliteit zien, is een beetje een raadsel voor me', zegt Knot. 'Er moet ergens in de markt een verstoring zijn.' Volgens hem moeten de centrale bankiers eerst de situatie goed doorgronden voordat ze tot nieuwe maatregelen over kunnen gaan.