Nieuws/Financieel
1010666
Financieel

‘AEX zet daling voort’

De Amsterdamse effectenbeurs opent maandag waarschijnlijk lager. Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen met verliezen beginnen. De verkoopgolf die de markten vrijdag overspoelde, lijkt daarmee te worden voortgezet.

,,De AEX begint 2 tot 3 punten lager. De ongerustheid over de gevolgen van de afbouwplannen van de Fed houdt aan en men kijkt gespannen uit naar de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank. Aan de andere kant zijn we in de afgelopen weken ook wel erg hard gestegen en zou er mogelijk nu sprake kunnen zijn van een gezonde correctie. Voor de rest is het uitkijken naar de resultaten van Apple, die na de slotbel op Wall Street naar buiten komen“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Beleggers letten deze week vooral op de Federal Reserve, die woensdag met een besluit komt over de verdere afbouw van het steunprogramma voor de economie. Verwacht wordt dat de Fed, die de afbouw al in december aankondigde, de steun maandelijks met 10 miljard dollar zal terugschroeven. Investeerders overpeinzen de gevolgen van een mogelijk versnelde afbouw, waardoor de kapitaalvlucht uit opkomende landen waarschijnlijk verder wordt versterkt.

OCI

Bij de bedrijven zullen bouwbedrijf OCI en vastgoedondernemingen Eurocommercial Properties en VastNed maandag mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Goldman Sachs verhoogde het advies voor Eurocommercial Properties, terwijl het advies voor VastNed werd verlaagd. Deutsche Bank schroefde de aanbeveling voor OCI op.

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten moesten maandag flink inleveren in navolging van de stevige verliezenbeurten op de Europese en Amerikaanse beurzen op vrijdag. In Tokio sloot de Nikkei 2,5 procent lager. De Japanse yen, die in tijden van onzekerheid als een veilige haven wordt beschouwd, steeg tot het hoogste niveau in 7 weken tijd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De aandelen van de grote Japanse exportbedrijven werden daardoor van de hand gedaan.

China

De kapitaalvlucht uit opkomende markten en de afkoelende Chinese economie zorgden vrijdag voor ongerustheid op Wall Street en de Europese aandelenbeurzen. De Dow-Jonesindex sloot 2 procent lager op 15.879,11 punten. De brede S&P 500 zakte 2,1 procent tot 1790,29 punten, de laagste stand in ruim een maand. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,2 procent in tot 4128,17 punten.

In Amsterdam ging de AEX-index 2,5 procent lager het weekeinde in, op 393,85 punten. De MidKap daalde met 2,4 procent tot 628,50 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs verloren de graadmeters 1,7 tot 2,8 procent.

De euro was vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3683 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 96,72 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 107,58 dollar per vat.