Nieuws/Financieel
1010680
Financieel

Onrust in de markt geslagen

Teleurstellende kwartaalberichten met voorzichtige vooruitzichten, sputterende industriële groei in China, het deze week verder terugschalen van QE en een mogelijke nieuwe ontluikende valutacrisis in Azië doen een zee van rood ontstaan op de wereldwijde aandelenbeurzen. De S&P500 onderging vorige week de meest negatieve beursweek sinds juni 2012. De ontstane onrust in Emerging Markets valuta is een proces wat niet zomaar gestopt kan worden.

Zowel de S&P500 als ook de AEX zijn afgelopen vrijdag onder de zogenaamde “triggerpoints “ van respectievelijk 1816 en 398 gesloten. Het signaal voor een aanstaande grotere neerwaartse correctieve beweging lijkt gegeven. Officieel is hiervoor een tweede slot vandaag onder de bovengenoemde triggerpoints nodig. Verder terugtrekkende bewegingen bepalen het sentiment aan het begin van de nieuwe week.

In Azië vervolgt vanochtend de risk-off trade en zijn de koersen op weg  naar de grootste driedaagse verliezen in zeven maanden tijd. Het volume vandaag op de Hang Seng Index was 66 procent hoger dan het driemaands gemiddelde. Extreem hoog neerwaarts volume, een run naar de uitgang. Het sterk optimisme en extreem verwachtingspatroon voor de aandelenmarkten is aan het vervagen. De markten verliezen het ijzersterke opwaartse momentum. Het sentiment lijkt te keren.

De Europese beurzen openen naar verwachting dan ook lager in reactie op het scherpe verlies afgelopen vrijdag op Wall Street waar de koersen in de laatste uren van de handel verder fors inleverden. Rond de Europese slotstand noteerde de S&P500 1,45 procent lager maar op het slot in Amerika 2,1 procent lager. Dit extra verlies leidt tot een Europese opening van rond 0,7 procent lager vanochtend. De AEX opent naar verwachting rond 2 tot 3 punten lager.

De onrust is in de markt geslagen. De verkoopgolf in Emerging Markets valuta lijkt ook aan het begin van deze week niet te stoppen. Vorige week daalden de Argentijnse peso, de Turkse lira, de Zuid-Afrikaanse rand, de Russische roebel, de Thaise bath en andere Emerging Markets valuta scherp. Steeds meer high yield transacties in lokale Emerging Markets valuta worden teruggedraaid, lokale valuta verkocht en geld teruggehaald naar Amerika, China en Japan.

Beleggers raken in toenemende mate bevangen door angst door de recente beroering in de Emerging Markets valuta wat automatisch leidt tot verminderende risico appreciatie. De volatiliteitindex VIX, de angstgraadmeter onder beleggers, is vorige week vrijdag met maar liefst 31,74 procent gestegen tot een stand van 18,14.

In slechts drie dagen van 12 naar 18 voor de VIX, een signaal van meer en grotere negatieve koersuitslagen op de markt. De VIX is technisch opwaarts uitgebroken. Net twee dagen na de expiratie van een recordaantal calls op de VIX. Deze liepen waardeloos af.

De lang verwachte grotere en langere neerwaartse correctie lijkt dan ook te zijn begonnen. Hoewel uit Amerika berichten komen dat veel beleggers gewoon willen blijven zitten op hun stukken. Ondanks de omvang van de daling van de laatste twee dagen van vorige week, zijn fondsmanagers niet overdreven dringend aan het verkopen geslagen volgens een marktvolger.

Langere termijn beleggers blijven nog gewoon zitten, terwijl korte termijn beleggers juist alleen index futures short gaan of short ETF’s. Mandjes van aandelen worden verkocht om koersverliezen in vast te houden portefeuilles te beschermen. Kopers treken zich even terug naar de zijlijn en wachten op het juiste moment om voor de korte termijn weer aandelen op te kunnen pakken.

Ik ben benieuwd hoe de hernieuwde verkoopdruk vanochtend vanuit Azië en mogelijk bij ons in Europa, vanmiddag in Amerika zal worden bezien. Blijft men dan ook op de stukken zitten of ontstaat er een nog grotere verkoopgolf?  Zoals het er nu naar uitziet, lijken beleggers vanochtend het zekere voor het onzekere te verkiezen . De aanhoudende onzekerheid over de Emerging Markets valuta ontmoedigt het nemen van nieuwe risico’s.

Vanochtend komen er eerste berichten vanuit China dat er acute krediet problemen optreden bij lokale banken. Sommige Chinese banken schijnen hun kredietverlening te hebben opgeschort tot februari. Een ontluikende credit crunch bij lokale kleinere Chinese banken kan natuurlijk tot besmettingsverschijnselen leiden bij grotere Chinese banken. De Chinese beurzen handelen allemaal beduidend lager vanochtend. En niemand die zit te wachten op een credit crunch. Deze nieuwe berichten vanuit China komen er nog eens bovenop. De onrust is in de markt geslagen.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.