Nieuws/Financieel
1010688
Financieel

Nikkei fors in de min

De effectenbeurs in Tokio is maandag flink lager gesloten in navolging van de verkoopgolf op de Europese en Amerikaanse beurzen op vrijdag. Ook in Japan maakten beleggers zich zorgen over de kapitaalvlucht uit veel opkomende markten en de mogelijke afkoeling van de Chinese economie. De Nikkei eindigde 2,5 procent lager op 15.005,73 punten. Dat is het laagste niveau in 2 maanden.

De Japanse yen, die in tijden van onzekerheid als een veilige haven wordt beschouwd, steeg tot het hoogste niveau in 7 weken ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De aandelen van de grote Japanse exportbedrijven werden daardoor van de hand gedaan. De duurdere yen zet de concurrentiepositie en de winsten van de exporteurs in het buitenland onder druk. Elektronicaconcern Sony en automaker Toyota verloren respectievelijk 3 en 2,1 procent.

Elders in het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen eveneens omlaag. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,4 procent en de Kospi in Seoul verloor 1,6 procent. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 2 procent lager in de middaghandel en in China zakte de Shanghai Composite 0,8 procent.