Nieuws/Financieel
1010702
Financieel

Coolcat wil Vara-uitzending verbieden

CoolCat ligt op ramkoers met de Vara. In de tv-uitzending van Ram Bam, die vanavond wordt uitgezonden, worden volgens de kledingwinkel zulke onwaarheden vertelt, dat topman Roland Kahn een financiële claim overweegt tegen zowel de omroep als tegen producent CCCP.

Vanavond wil het tv-programma aandacht schenken aan de arbeidsomstandigheden en veiligheidsomstandigheden in de textielfabrieken in Bangladesh. Daarbij krijgen Wibra en CoolCat een enorme veeg uit de pan. Volgens het tv-programma staat CoolCat helemaal onderaan de lijst van bedrijven die arbeidsomstandigheden en veiligheidsomstandigheden respecteren.

Maar Coolcat zegt juist in te zetten voor betere omstandigheden in het land. ,,We hebben zelfs eigen inspecteurs in het land. Daarom is die aanval zo volstrekt ten onrechte. Er wordt door ons in Bangladesh geen enkele wet overtreden", zegt de CoolCat-voorman. ,,We doen al jaren veel om de situatie te verbeteren. We hebben er inkoopkantoren met Nederlands management met eigen controleurs die dagelijks de fabrieken bezoeken. CoolCat hanteert sinds jaar en dag ook effectief haar Code of Conduct, die kinderarbeid en uitbuiting pertinent verbiedt. En handel drijven is volgens ons de beste manier van ontwikkelingssamenwerking. Daarmee geef je die mensen daar waardigheid."

Zwarte lijst

Basis voor alle ruzie, ligt in uitspraken die mogelijk zijn gedaan door minister Ploumen. Het Algemeen Dagblad schreef op dat CoolCat, Wibra en Prenatal op een zwarte lijst stonden. Die krant staat morgen voor de Amsterdamse rechtbank in een kort geding, dat door CoolCat is aangespannen.  

Kahn: ,,Het verhaal in het Algemeen Dagblad heeft ongelooflijke schade aangericht. Dat moeten ze ruiterlijk rectificeren. Alle afspraken over veiligheid zijn op één hoop gegooid met de arbeidsomstandigheden."

Valse voorwendselen

Maar ook de Vara is nog niet klaar. ,,De Vara is onder valse voorwendselen bij me binnengekomen. Met verborgen camera", zegt Kahn. ,,En ja, ik ben boos geworden." Op de site van de Vara is de trailer van de uitzending van de Vara te vinden waarin de CoolCat-topman zegt: ,,Dat een of andere linkse kutminister de gore moed heeft om mij in diskrediet te brengen is zo oneerlijk."

,,Nu zullen ze waarschijnlijk wel vertellen dat dankzij hun actie CoolCat het veiligheidsakkoord heeft getekend. Wat een klinkklare onzin. We hebben de Vara een sommatie gestuurd en ze laten weten dat ze wetten overtreden. Ze plegen valsheid in geschrifte, overtreden de wet en zijn er nog strots op ook."

Ram Bam

Eind november, is de redactie van Ram Bam, al met een vals persbericht er in geslaagd om een verhaal in NRC Handelsblad te krijgen. Daartoe deden de Vara-journalisten zich voor als pr-bureau BrandSetters dat de belangen van CoolCat vertegenwoordigde. In dat artikel kondigt CoolCat-directeur Roland Kahn een inzamelingsactie van kleding voor Bangladesh aan. 

Met Ploumen is vrede gesloten. ,,Zij is tot inkeer gekomen", zegt Kahn. ,,We gaan elkaar snel ontmoeten. Soms komt ze nog over als een activiste, maar ze begrijpt de rol van bestuurder van het land steeds beter."

Vara verdedigt

Volgens Jerry Hoff, advocaat van de kledingketen, heeft de minister ingezien dat ze verkeerde suggesties heeft gewekt. ,,Daarbij is nu ook de basis voor het verhaal bij Ram Bam komen te vervallen. Met die nieuwe inzichten moeten ze rekening houden. Als ze wel uitzenden, kan dit leiden tot een financiële claim. Ik hoop dat het verstand bij de Vara een klein beetje begint door te dringen en ze de keutel van de uitzending intrekken."  

De Vara laat weten dat het Nederlandse kledingketens wil aanzetten tot het geven van meer openheid over de arbeidsomstandigheden in landen waar ze hun kleren produceren. De sommatie van CoolCat heeft tot nu toe geen indruk gemaakt: ,,Zowel onze uitzending, als de vooraankondiging en de trailer (zullen) voldoen aan alle daarvoor geldende normen. Van enige aansprakelijkheid van de Vara en/of CCCP voor beweerdelijke schade is dan ook geen sprake", laat de omroep weten.