Nieuws/Financieel
1012094
Financieel

Vuurwerk voor de AEX-index?

De eerste vijf handelsdagen zitten erop voor de AEX index. Met een performance van +0,54% is het een licht positief begin van het jaar. Wat Yale Hirsch betreft kunnen we veel afleiden uit deze eerste vijf handelsdagen. Hirsch is bekend geworden met zijn januari-barometer. Hij stelt namelijk dat wat de markt in januari laat zien vaak bepalend is voor de rest van het jaar.

In zijn boek Don’t sell stocks on monday test Hirsch de januari-barometer op de S&P 500 vanaf 1950 tot en met 1985 (het boek is in 1986 gepubliceerd). De uitkomst laat zien dat in 86% van de voorvallen januari inderdaad bepalend is voor de rest van het jaar. Een score van 86% kon ik niet ongemoeid laten en dus wil ik de technieken van Hirsch ook eens loslaten op de AEX-index.

Aangezien het nog te vroeg in januari is om de hele maand te analyseren heb ik voor deze column de eerste vijf handelsdagen van de AEX-index onderzocht. Hirsch werkte namelijk ook met een zogeheten early warning system. Hierin wordt het rendement van de eerste vijf handelsdagen van het jaar als bepalend beschouwd voor de rest van het jaar. Mijn resultaten staan in de tabel hieronder.

 

In 26 van de 30 geteste jaren bleek het rendement over de eerste vijf handelsdagen van het jaar bepalend voor de rest van het jaar, een score van 84%. Met een rendement van +0,54% voor de eerste vijf handelsdagen van 2014 heb ik dan een voorzichtige indicatie dat ook dit jaar weer positief kan uitpakken.

Laten we het erop houden dat het de moeite waard is om in de gaten te houden. Het is alleen nog een beetje vroeg in januari om al conclusies te gaan trekken. Toch had deze simpele barometer u in 2008 kunnen behoeden voor grote koersverliezen. In 2009 had u de rally mee kunnen pakken net als het doorgezette herstel in 2010. In 2011 en 2012 pakten de waarschuwingen minder gunstig uit.

Wat betreft zijn originele januari-barometer is het nog enkele weken afwachten wat er op de borden komt te staan. Indien deze maand positief eindigt dan kunnen we in 2014 weer vuurwerk verwachten. Ik kom hier begin februari nog op terug.

Richard Abma is  partner bij OHV Vermogensbeheer BV in Amsterdam en past daar zijn vaardigheden en kennis toe als vermogensbeheerder voor klanten.