Nieuws/Financieel
1012399416
Financieel

KPN lichtpunt op flink lagere AEX

De Amsterdamse beurs is voor de derde achtereenvolgende dag met verlies gesloten. De wereldwijde vrees voor nieuwe lockdowns vanwege de tweede coronagolf zorgde woensdag voor flink lagere koersen. Op Beursplein 5 kelderden vooral Unibail en Randstad. KPN was juist een lichtpuntje.

De AEX-index eindigde 2,1% lager op 534,09 punten. De AMX ging 2,8% achteruit naar 770,80 punten. De koersenborden in Londen (-2,6%), Parijs (-3,7%) en Frankfurt (-4,4%) kleurden eveneens dieprood.

Volgens Rabobank-econoom Stefan Koopman zorgden de tweede coronagolf en het toenemende aantal lockdowns in Europa voor een sombere stemming op de beurzen. „De lockdowns zetten een rem op de economische activiteit in het vierde kwartaal.” Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen van aanstaande dinsdag leidden tot koersdruk. „Beleggers zijn in aanloop naar de verkiezingen wat minder bereid om risico’s te nemen”, legt Koopman uit.

Op deze negatieve beursdag meldde Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie van ABN Amro, dat de bank positiever is geworden over aandelen en haar strategie heeft bijgesteld van ’licht onderwogen’ naar ’neutraal’. „Aandelenmarkten kijken altijd vooruit. Wij verwachten dat de wereldeconomie in 2021 geleidelijk herstel zal laten zien, zeker als er vanaf de zomer meerdere coronavaccins beschikbaar zijn”, benadrukt Wessels. Dit herstel zal volgens hem waarschijnlijk wel met de nodige schokken en volatilteit gaan verlopen.

’Hints van ECB’

De ECB komt donderdag trouwens met haar toelichting op het rentebesluit. Rabo-econoom Koopman houdt er rekening mee dat ECB-president Christine Lagarde morgen hints zal geven dat de centrale bank in december bekend gaat maken dat het opkoopprogramma vanwege de coronacrisis wordt verlengd tot eind volgend jaar. Het huidige programma loopt tot juni 2021.

Wall Street liet dinsdagavond een verdeeld beeld zien. Het nieuws dat een deal tussen de Republikeinen en Democraten over nieuwe coronasteun op korte termijn vrijwel uitgesloten is, drukte op het sentiment. Nabeurs kwam Microsoft met cijfers naar buiten. De prognose van de softwarereus voor het huidige kwartaal stelde enigzins teleur. De Amerikaanse beurzen koersten vanmiddag 2,6% tot 2,9% lager. Veel beleggers op Wall Street blikken alvast vooruit naar donderdagavond, omdat de techgiganten Amazon, Apple, Facebook en Alphabet dan met resultaten komen.

Unibail en Randstad onderaan

In de AEX was winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield de grootste daler met een verlies van 6,5%. Uitzender Randstad ging 5,8% omlaag.

Verzekeraar Aegon (-5%) leed eveneens een flink koersverlies. De AEX werd verder vooral omlaag getrokken door de zwaargewichten Royal Dutch Shell (-2,3%), Unilever (-3,1%) en ING (-4,3%).

Heineken werd 3,2% minder waard. De bierbrouwer heeft nog steeds veel last van de coronacrisis. Heineken gaat daarom stevig het mes zetten in het personeelsbestand. De daling van de bierverkopen was in het derde kwartaal veel minder groot in vergelijking met een kwartaal eerder, maar er is grote terughoudendheid over de vooruitzichten.

KPN (+0,5%) was de enige stijger onder de hoofdfondsen. Het telecomconcern is positiever geworden over de winstgevendheid in heel 2020, na solide prestaties in het derde kwartaal.

In de AMX dook Air France KLM 5,8% omlaag. Chiptoeleverancier Besi leverde zelfs 6,1% in.

Flow Traders was de grootste stijger bij de middelgrote fondsen. Het handelshuis werd 3,1% meer waard. Bodemonderzoeker Fugro mocht 2,6% bijschrijven.

Smallcapfonds Vastned leverde 0,4% in. Het winkelvastgoedfonds denkt niet dat de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus grote gevolgen zullen hebben voor de eigen bedrijfsvoering.

ICT Group stal de show en schoot 8,8% omhoog. De automatiseerder voerde de omzet afgelopen kwartaal verder op.

Sligro moest 6,3% afstaan. ABN Amro heeft het groothandelsbedrijf van de kooplijst gehaald.

In aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS heeft BinckBank trouwens een analyse gemaakt, waaruit blijkt dat Nederlandse beleggers een kwart van hun geld steken in Amerikaanse aandelen. Tesla, Apple en Amazon zijn daarbij de favoriete beleggingen.

Geef je kennis en vermogen een boost en meld je aan voor de gratis online Beleggersfair van aanstaande vrijdag.