Nieuws/Financieel
1013056
Financieel

'Shell houdt dividend overeind'

,,Dit is heel, heel, heel slecht'', beoordeelt Jos Versteeg, analist van Theodoor Gilissen over de winstwaarschuwing van Shell. ,,Topman Van Beurden staat voor een scala van problemen. Hij moet flink reorganiseren.'' Maar Shell houdt zijn dividend overeind, verwacht hij.

Bij de derdekwartaalcijfers was al gewaarschuwd voor minder omzet in de laatste maanden van 2013. Shell moest veel onderhoudskosten verwerken, de raffinaderij in Nigeria blijft voor problemen zorgen en in de Verenigde Staten waren investeringen al afgebouwd.

,,Maar dat het met de kostenbeheersing zo slecht zou gaan, dat schatte niemand zo in'', aldus Versteeg. Waar de markt $4 tot $5 miljard winst verwachtte, en topman Van Beurden na twee weken in de bestuurszetel een $3 miljard winstverwachting meldde, is de deur opengezet voor de markt. Shell moet zicht op zijn interne problemen geven.

Lees ook: Wat kunnen beleggers eigenlijk verwachten van de nieuwe CEO Ben van Beurden?

,,De kosten moeten zowel upstream als downstream sterk omlaag'', verwijst Versteeg naar Frans Guyana's productietegenvallers. Ook Singapore presteert opnieuw veel slechter. ,,De marges vallen sterk terug, terwijl de verdiensten in Singapore al veel langer problematisch zijn.''

Dividendmachine

Voor het dividend maakt Versteeg zich geen zorgen. ,,Shell is zeventig jaar een dividendmachine geweest, de winst is wel minder geworden maar over het dividend zou ik me als belegger niet bang maken. Zelfs bij een lagere kasstroom zal dat dividend overeind blijven.''

Die problemen zouden de nieuwe ceo Ben van Beurden aan kunnen zetten tot drastische maatregelen, stelde ook analist Quirijn Mulder van ING vrijdag tegen het ANP.

,,Het is onvermijdelijk geworden'', zegt Versteeg.

Klik hier voor al het nieuws en koersinfo over Shell