Nieuws/Financieel
1013066
Financieel

Kabinet trekt €1,2 miljard uit voor bevingen Groningen

Het kabinet trekt 1,2 miljard euro uit ter compensatie voor de schade die werd aangericht door aardbevingen in Groningen. De gaswinning wordt daarnaast teruggeschroefd.

Het kabinet haalt in elk geval de komende 3 jaar minder gas uit de Groningse bodem. Tot 2018 komt er bijna 1,2 miljard euro beschikbaar om gebouwen, huizen en de leefbaarheid in het door aardbevingen getroffen gebied te verbeteren.

Persconferentie verstoord door actievoerders

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat kabinetsbesluit vrijdagmiddag overgebracht en toegelicht aan Groningse bestuurders. De persconferentie in Loppersum werd verstoord door boze actievoerders die door de hekken braken. Na een korte pauze ging Kamp ondanks het lawaai verder. Voor het gemeentehuis staan meer dan 100 actievoerende Groningers met borden en spandoeken. Bij de aankomst van de minister riepen ze hem leuzen toe en maakten ze flink lawaai.

De politie staat rijendik opgesteld bij de ingang van het gemeentehuis. De demonstranten bonken op de ramen en deuren. Er wordt met dingen gegooid. Journalisten mogen het gemeentehuis niet in of uit. De sfeer wordt grimmiger.

Gaskraan voor 80 procent dicht in Loppersum

Bij Loppersum, het meest risicovolle gebied, wordt de gaskraan voor 80 procent dichtgedraaid. Helemaal dicht kunnen de boorlocaties daar niet, want ook op de koudste dagen moet er voldoende gas zijn. In 2013 is bijna 54 miljard kuub gas gewonnen. In 2014 en 2015 mag er in Groningen hooguit 42,5 miljard kuub gas worden gewonnen en 40 miljard kuub in 2016. Daarna wordt opnieuw naar de gaswinning gekeken.

Gevolgen voor de begroting

Het besluit om de gaswinning terug te schroeven heeft gevolgen voor de begroting, want in 2014 komt er daardoor 700 miljoen euro minder in de staatskas. Een jaar later is dat 600 miljoen euro en in 2016 gaat het om een 1 miljard euro minder.

De kosten om de leefbaarheid in het gebied te vergroten en de Groningers ook meer economisch perspectief te bieden, worden bekostigd door de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Het gaat om 144 miljoen euro per jaar. De provincie draagt bijna 58 miljoen euro bij. Ook de kosten die de NAM maakt, hebben effect op de rijksbegroting want die worden in mindering gebracht op de aardgasbaten van de overheid.

Een speciale commissie, Economic Board, bestaande uit ondernemers uit de regio gaat plannen maken om de economie in deze regio te verbeteren.