Nieuws/Financieel
1013089
Financieel

AEX pakt toch nog winstje

De Amsterdamse AEX is vrijdag toch nog met een kleine plus het weekend ingegaan. Daar leek het lange tijd niet op, dankzij een slechte sessie voor Shell. Maar de oliereus herpakte zich. AkzoNobel werd de dagwinnaar.

De AEX sloot bijna 0,2% hoger op 408,26 punten, dicht bij het hoogste punt van de dag. De Midkap-index ging 0,5% omhoog naar 649,7 punten.

De grote beurzen in Europa stonden eerder nog op ruime plussen, de Duitse DAX zelfs op 0,7% winst. Maar bij de slotbel was er in Parijs, Londen en Frankfurt nog 0,2% winst over.

Wall Street kwam met verliezen uit de startblokken. Maar  rond het slot van de handel in Amsterdam was de Dow Jones-index weer opgeklommen naar 0,3% winst. S&P500 en Nasdaq stonden 0,1% lager. De Amerikaanse macrocijfers die vrijdag naar buiten kwamen, waaronder een tegenvallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen, maakten niet echt indruk.

Kwartaalcijfers

Het kwartaalcijferseizoen in de VS zette vrijdagmiddag flink door. De kwartaalresultaten van industrieel conglomeraat General Electric waren redelijk in lijn met de verwachtingen.

Ook Morgan Stanley bracht de kwartaalcijfers naar buiten. De Amerikaanse bank rapporteerde een flinke winstdaling, mede door een post van $1,2 miljard aan 'juridische uitgaven'. Verder kwam pakketbezorger UPS met een winstwaarschuwing.

"De Amerikaanse kwartaalcijfers geven tot nu toe een erg gemengd beeld", stelde beleggingsstrateeg van Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger vast. Inmiddels is zo'n 10% van de S&P500-bedrijven met zijn cijfers gekomen. "Daarvan heeft zo'n 51 à 52% de verwachtingen van analisten overtroffen. Dat is historisch gezien niet zo hoog."

De laatste twaalf tot veertien kwartalen lag dat percentage eerder op 60%, zegt Zwanenburg. "Dat betekent dat impuls voor de beurzen voorlopig niet uit de beter dan verwachte cijfers gaat komen."

De beleggingsstrateeg wees ook nog op een andere indicator: de sentimentsindex van de Amerikaanse beleggersorganisatie. "In december stond die sky high, zo'n 55% van de investeerders was bullish op de Amerikaanse markt", zegt Zwanenburg. "Nu is het nieuwe jaar een tijdje onderweg, en is dat teruggelopen tot net onder de 40%. Het percentage dat neutraal is over de markt is juist flink opgelopen."

Winstwaarschuwing Shell

In eigen land bleek vrijdagochtend dat kredietbeoordelaar Fitch de AAA-status van Nederland met een negatieve outlook heeft bevestigd. Maar het Damrak was vooral in de ban van de winstwaarschuwing van Shell.

De nettowinst van de oliereus komt naar verwachting in het vierde kwartaal uit op $2,9 miljard, waar dat in het derde kwartaal nog $4,46 miljard was. Shell wijst enerzijds op hogere exploratiekosten en het drukkende effect van langdurige onderhoudswerkzaamheden op de olie- en gasproductie. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen verwacht niettemin dat Shell zijn dividend overeind zal houden.

Shell was lange tijd de grootste daler in de AEX. Het fonds werd zelfs even ruim 3% lager gezet. Maar tegen het slot had het aandeel zich herpakt. Uiteindelijk sloot Shell met een fractioneel verlies op €26,35. "Na een eerste schrikreactie is de markt weer bijgetrokken", zei Zwanenburg. "Shell is bezig met een grote herstructurering, en de nieuwe topman wil de touwtjes wat strakker aantrekken. Al met al is het niet echt iets om heel enthousiast van te worden."

Maar het oliefonds blijft wel een 'dividendmachine'. "Dat dividend zullen ze wel handhaven", denkt Zwanenburg. "Maar daarbij is het wel van belang dat het tegenwoordig in dollars wordt uitgedrukt en berekend, dus het kan zijn dat je in euro's toch wat minder krijgt."

ASML zwak

In de middag deed Shell de rode lantaarn over aan Randstad. De uitzender, vorig jaar het best presterende aandeel, moest nu 1,4% inleveren op €48,30.

Ook ASML had een slechte dag. De chipmachinemaker eindigde 1,2% lager op €62,05. De berichten over de chipsector zijn de laatste dagen niet geweldig. De Taiwanese TSMC kwam eerder met tegenvallende vooruitzichten, en donderdagavond leidden ook de kwartaalresultaten van Intel niet tot gejuich.

Ook KPN stond in de onderste regionen, met 1,1% verlies op €2,70.

Ahold werd 0,9% minder waard op €12,72. ING verlaagde het advies voor de supermarktketen van 'kopen' naar 'houden'. Daarnaast verlaagde JP Morgan het koersdoel van de grootgrutter.

AkzoNobel klom naar een koerswinst van 2% op €57,95, goed voor de koppositie in de AEX. Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor de verfgigant. Ook voor DSM (+0,4% op €56,52) werd het koersdoel opgehoogd.

TNT Express deed het ook goed, met 1,8% winst op €7,14.

Imtech op winst

Imtech eindigde na een stuiterende handel met 0,6% winst op €2,41. Rabobank trok het koersdoel op naar €2,75 onder handhaving van zijn koopadvies. Ook werd bekend dat de technisch dienstverlener zijn Turkse dochter verkoopt.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore liftte met 1,1% koerswinst een beetje mee op goede kwartaalcijfers van branchegenoot Schlumberger. Het aandeel sloot op €15,51.

ING won 0,4% op €10,85. De bank-verzekeraar kreeg een koersdoelverhoging van JP Morgan. Het advies 'overwegen' werd gehandhaafd. De analisten hebben de waardering van het belang van ING in het Amerikaanse verzekeringsbedrijf Voya opwaarts bijgesteld en verwachten daarnaast onder meer lagere afschrijvingskosten door een stabiliserende Nederlandse economie.

Bij de middelgrote fondsen ging biotechbedrijf Pharming procentueel aan kop met een 24,7% hogere koers op €0,28. Vopak werd 1,8% meer waard op €43,55.

Grootste daler was ASMI, dat 1,4% inleverde op €25,03.

Lees hier de nieuwste beursanalyses van de goeroes van DFT