Nieuws/Financieel
1013180
Financieel

Speculanten duiken op Pharming

Het aandeel van dubbeltjesfonds Pharming kreeg na de sterke opmars sinds begin dit jaar vandaag opnieuw vleugels. Beleggers speculeren er mogelijk op dat na de toestemming  van het stergeneesmiddel Ruconest in Israël de Amerikaanse medicijnwaakhond omstreeks april ook over de brug zal komen met een positief advies.

Pharming dat al zijn pijlen heeft gericht op de produktie van Ruconest, een geneesmiddel om zwellingen in het lichaam tegen te gaan, meldde eerder deze week dat een dochterbedrijf groen licht heeft gekregen om het middel in Israël te introduceren.

Volgens Jan de Kerpel, analist bij KBC, is er een reële kans dat Pharming  van de Amerikaanse autoriteiten toestemming krijgt om Ruconest in de handel te brengen. ”De markt daar is lucratiever dan in Europa doordat Amerikanen veel meer geneigd zijn om preventief middelen tegen zwellingen in te nemen. Ook is het niet onvoorstelbaar  dat grotere pharmaciebedrijven belangstelling krijgen voor Pharming als Ruconest in Amerika wordt goedgekeurd."

Daarnaast wijst hij er op dat kleinere biotechbedrijven, waaronder  in België  al een flinke rit hebben gemaakt na eerdere berichten dat branchegenoten zijn overgenomen. De kans is volgens hem echter aanwezig dat de koers van Pharming weer instort als het niet lukt om goedkeuring te krijgen voor Ruconest in Amerika doordat vooral speculanten het aandeel omarmen. 

Het aandeel Pharming schoot  18% omhoog naar €0,26. In mei vorig jaar stond er nog een koers van €0,08 op de borden. In 2006 tikte het fonds nog bijna €50 aan.