Nieuws/Financieel
1013211
Financieel

Lagere winst voor Morgan Stanley

Morgan Stanley heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de winst fors zien dalen. Dat was onder meer het gevolg van een last van 1,2 miljard dollar die de Amerikaanse bank moest nemen in verband met juridische uitgaven. De baten namen wel toe, zo bleek vrijdag toen Morgan Stanley de cijfers over de voorgaande periode bekendmaakte.

De nettowinst kwam uit op 181 miljoen dollar (133 miljoen euro), ofwel 7 dollarcent per aandeel, tegen 594 miljoen dollar (0,29 dollar per aandeel) in het vierde kwartaal van 2012. Analisten hadden een winst van 0,42 dollar per aandeel verwacht. Exclusief de verscheidene eenmalige uitgaven bedroeg de winst 0,50 dollar per aandeel.

Met de lagere winst voegt Morgan Stanley zich in het rijtje van Amerikaanse banken, zoals Citigroup, Goldman Sachs en JP Morgan Chase, die al eerder deze week gemengde resultaten bekendmaakten. Verscheidene financiële instellingen namen lasten voor schikkingen en andere juridische kwesties. Bovendien leden de banken onder een zwakkere obligatiehandel. Dat werd maar gedeeltelijk goedgemaakt door een toename van de verdiensten uit adviezen aan bedrijven.

De baten stegen tot 7,8 miljard dollar, tegen 7 miljard dollar in de laatste 3 maanden van 2012. Topman James Gorman putte moed uit dat gegeven. ,,Onze resultaten over het vierde kwartaal tonen de consistentie van ons beleid'', stelde hij. Gorman zei ook dat de bank bezig is om alle juridische kwesties die uit de erfenis van de financiële crisis stammen, aan te pakken.