Nieuws/Financieel
1013228
Financieel

General Electric schroeft omzet omhoog

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 3 procent verhoogd tot 40,4 miljard dollar (29,7 miljard euro), dankzij een gestegen omzet bij het industriële segment. Dat maakte de producent van onder meer windturbines, treinen, vliegtuigmotoren en krachtcentrales vrijdag bekend.

De industriële verkopen namen met 6 procent toe tot 28,8 miljard dollar, vooral door hogere verkopen aan de olie- en gasindustrie en de luchtvaartsector. De totale nettowinst van GE over het afgelopen kwartaal kwam uit op 4,2 miljard dollar, een stijging van 5 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Over heel 2013 bleef de omzet van GE vrijwel onveranderd op 146 miljard dollar en werd een nettowinst geboekt van 14 miljard dollar, tegen 13,6 miljard een jaar eerder. De orderportefeuille van GE steeg aan het einde van vorig jaar naar het recordniveau van 244 miljard dollar, een toename met 15 miljard dollar ten opzichte van het einde van het derde kwartaal.

Barometer

,,GE heeft het jaar afgerond met sterke kwartaalcijfers en margeverbetering in een aantrekkend maar wisselend economisch klimaat. We zien goede omstandigheden in groeimarkten, kracht in de Verenigde Staten en een gemengd beeld in Europa'', aldus topman Jeffrey Immelt in een toelichting. GE wordt vanwege zijn grote omvang en brede scala aan activiteiten als een barometer van de economie gezien.

Bij de financiële tak GE Capital daalden de inkomsten in het vierde kwartaal met 5 procent tot 11 miljard dollar. GE heeft plannen om het Noord-Amerikaanse consumentenonderdeel van GE Capital dit jaar naar de beurs te brengen.

Verwachting

De aangepaste winst per aandeel uit voortgezette activiteiten bedroeg over het afgelopen kwartaal 53 cent. Dit komt overeen met de gemiddelde verwachting van analisten. De omzet in het vierde kwartaal was iets hoger dan verwacht. GE keerde vorig jaar meer dan 18 miljard dollar uit aan de aandeelhouders.

Het Amerikaanse concern is concurrent van Philips op het gebied van medische systemen en verlichting. Ook is GE op veel terreinen een directe rivaal van het Duitse Siemens.