Nieuws/Financieel
1013336
Financieel

Zwakkere resultaten

Langzamerhand zal er toch enige twijfel in de markt sluipen na de eerste serie aan kwartaalresultaten deze week. Het sterk optimistische sentiment van afgelopen dinsdag en woensdag kreeg gisteren een knauw te verwerken. Er is toenemend onbehagen en ongerustheid onder beleggers over de tot nu toe gepubliceerde kwartaalresultaten en vooruitzichten. De torenhoge waarderingen worden niet keihard bevestigd. De markt is topzwaar.  

Zo viel grootmacht financiële trots JPMorgan afgelopen dinsdag al licht tegen met een lager dan verwachtte winst per aandeel door lagere inkomsten uit investment banking en kosten voor schadevergoedingen en rechtszaken.  Wells Fargo ondervond tegenvallende inkomsten uit de belangrijke hypotheek activiteiten. De koers van Wells Fargo is vorig jaar met 30 procent gestegen waardoor veel van de verdere winstontwikkeling van de grootbank al in de koersen is gewaardeerd en verdisconteerd. De cijfers van deze grootbanken waren niet spectaculair beter zoals gehoopt.

Gisteren vielen de kwartaalcijfers van Goldman Sachs en Citigroup de markt ook beduidend tegen. Hoewel Goldman Sachs toch beter dan verwacht presteerde met meer winst per aandeel dan verwacht en een hogere omzet, was de netto kwartaalwinst van $ 2,33 miljard toch 19 procent minder dan over de vergelijkbare periode vorig jaar. Beleggers strafte Goldman Sachs af met een koersdaling van 2 procent.

Beleggers zijn licht bezorgd dat Goldman Sachs een vierde achtereenvolgend jaar van minder jaarwinst moest melden. In de jaren voor de financiële crisis van 2008/2009 wist Goldman Sachs nog veel meer winst per jaar te realiseren. Goldman Sachs was toen de meest succesvolle zakenbank en zeer geliefd bij beleggers door vaak spectaculair beter dan verwachte kwartaalcijfers. De inkomstenmodellen veranderen in de tijd.

Citigroup moest gisteren zelfs 4,4 procent inleveren nadat de derde grootste grootbank van Amerika een lager dan verwachte winst per aandeel en een lager dan verwachte omzet over het vierde kwartaal moest melden. Citigroup ondervond het afgelopen vierde kwartaal beduidende margedruk in hypotheekactiviteiten en in vastrentende waarden. De netto totaalwinst viel met $ 2,7 miljard dan ook ronduit tegen. De koers van Citigroup was in de afgelopen maanden zeer beduidend gestegen maar moest gisteren toch fors inleveren.

Technologiereus Intel publiceerde gisteren na slot de kwartaalresultaten en vooruitzichten. De kwartaalresultaten waren niet veel beter dan verwacht maar waren ook niet echt teleurstellend. Het belangrijke nieuws zat hem in de vooruitzichten. Intel projecteert lagere omzetdoelstellingen dan de gemiddelde marktverwachting en stelt zelfs dat men in 2014 op zijn best een gelijke omzet zal halen als over vorig jaar. Geen groei dus maar dat komt voornamelijk door uitdagende tijden in de moeilijke personal computer markt en lager dan verwachte vraag naar haar grotere systemen. Intel moest 5 procent terug in de nahandel.

Naast de financiële grootmachten en technologiereus Intel publiceerde gisteren ook bijvoorbeeld spoorwegmaatschappij CSX teleurstellende kwartaalresultaten waardoor het 6,8 procent moest inleveren. Favoriete oude economiebedrijven van Warren Buffet die gisteren de gehele transport index negatief beïnvloedde. De grootste koersuitslag kwam van elektronicaketen Best Buy die door teleurstellende verkopen tijdens de feestdagen een daling in vergelijkbare winkelomzet moest melden. Best Buy was de grootste daler in de S&P500 gisteren en werd maar liefst 29 procent lager neergezet. Bijna alle koerswinst van het jaar 2013 werd in één dag verloren.

U zult zich wel afvragen waarom ik nu en opsomming maak van negatieve en teleurstellende bedrijfsresultaten die deze week tot nu toe zijn gepubliceerd. Wat ik duidelijk wil maken is dat de koersen te ver voor de fundamenten van de markt zijn uitgestegen. De topzware waarderingen en koers/winstverhoudingen worden niet bevestigd door vergelijkbare winstontwikkelingen. De torenhoge waarderingen worden niet waargemaakt.  Het zou logisch zijn als er een correctieve fase in de markt aan zal breken. Maar we zagen begin deze week al dat een zeer beperkte terugval, meteen de volgende dag zeer gretig wordt gekocht in reactie op betere economische data. 

De volatiliteit is nog immer historisch extreem laag. Dus er is nog totaal geen angst in de markt. Iedereen is teruggezogen in de markt. Als je er niet in zit, wordt je voor gek verklaard. Het sterk optimistische marktsentiment wordt getest en vertoont langzaam oververmoeidheid en verzadigingsverschijnselen. Een gezonde correctie zou dus op zijn plaats zijn.

Een handelaar verwoordt het goed; markten die een keer naar beneden gaan zijn niet een slechte ontwikkeling, maar markten die alleen maar naar boven gaan zonder enige correctie, maken mensen nerveus. De markt is in voor een gezonde correctie, maar dat is in de afgelopen 24 maanden niet echt voorgekomen. De grootste correctie heeft zich beperkt tot rond 8 procent. De Bullmarkt duurt bijna 5 jaar en heeft de S&P500 175 procent gelift. Iedereen zit erin, wil hogere koersen en is extreem optimistisch. Marktpsychologie stelt dat juist datgene gebeurt wat het minst wordt verwacht. Juist ja..

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.