Nieuws/Financieel
1013342
Financieel

'Waslijst aan problemen voor Shell'

Shell had afgelopen jaar te maken met een waslijst aan problemen, van zowel incidentele als structurele aard. Die problemen zouden de nieuwe ceo Ben van Beurden aan kunnen zetten tot drastische maatregelen, stelde analist Quirijn Mulder van ING vrijdag.

,,Al met al zijn de tegenvallers groter dan verwacht'', concludeerde de analist. Hij vergeleek de omstandigheden voor het olieconcern in de afgelopen maanden met een 'perfect storm'. Daarbij werden langer lopende problemen, zoals de situatie in Nigeria en de afnemende marges bij raffinage, verergerd door tijdelijke problemen als onverwacht langdurig onderhoud aan installaties. Daar kwamen ook nog negatieve wisselkoerseffecten overheen.

Mulder verwacht dat Van Beurden een sterke start wil maken als topman van Shell, wat ertoe zou kunnen leiden dat hij besluit tot drastische verkopen om de winst te verbeteren. Van Beurden ontvouwt zijn plannen halverwege maart. Tot die tijd ziet de analist weinig aanknopingspunten voor stevige koersontwikkelingen van het aandeel Shell. Het dividend loopt volgens hem geen gevaar.

ING hanteert een koopadvies voor het aandeel Shell, met een koersdoel van 27,60 euro. In de AEX ging Shell vrijdag in het eerste halfuur 3,5 procent omlaag tot 25,45 euro.