1013353
Financieel

Omzet detailhandel krimpt minder hard

De Nederlandse detailhandel heeft in november 0,9 procent minder omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is de krimp minder groot vergeleken met de voorgaande maand, toen de omzet met 1,5 procent afnam. Dat blijkt uit vrijdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijzen lagen in november op hetzelfde niveau als een jaar eerder, maar het volume kromp met 0,9 procent. Voor bijna alle non-foodbranches pakte de omzetontwikkeling beter uit dan een maand eerder, aldus het statistiekbureau. Zo zagen de modezaken en textielsupermarkten de verkopen met respectievelijk 2 en 3 procent groeien en klom de omzet van drogisterijen met 0,2 procent. De omzet van speciaalzaken en supermarkten nam met bijna 1 procent toe.

Postorderbedrijven en internetwinkels vormden opnieuw een positieve uitschieter met een omzetgroei van ruim 7 procent.

Alleen de omzet van de winkels in woninginrichtingartikelen (min 4 procent) liep iets harder terug dan in oktober. Ook winkels in consumentenelektronica (min 4,4 procent), huishoudelijke artikelen en doe-het-zelfartikelen (beide min 2,8 procent) noteerden nog een omzetdaling, maar deze was minder groot dan in de voorgaande maand.