Nieuws/Financieel
1013375
Financieel

Bernanke:  Extreme monetaire maatregelen waren noodzakelijk

Om de financiële crisis het hoofd te bieden en te voorkomen dat de economie in de VS nog verder weg zou zakken moest de Amerikaanse centrale bank alle monetaire wapens uit de kast halen.

Dat stelde Fed-president Ben Bernanke die deze maand het stokje overdraagt aan Janet Yellen tijdens een bijeenkomst van de Brookings Institution in Washington.

Het beleid om in korte tijd het belangrijkste rentetarief naar het laagste niveau ooit te verlagen en de programma´s om massaal obligaties op te kopen hadden volgens Bernanke vooral als doel om de gewone Amerikaan te ondersteunen. De onafhankelijkheid van de Fed om actie te ondernemen en zich niet te laten dwingen door politieke druk staat in zijn visie daarbij voorop.  

De binnenkort vertrekkende Fed-president benadrukte verder dat de kwantitatieve verruiming niet heeft geleid tot stijgende prijzen. Hij erkent dat de financiële stabiliteit een risico blijft, die echter met de juiste regelgeving en toezicht kan worden gehandhaafd. 

Het uitzonderlijke monetaire beleid tijdens de crisis heeft bij Bernanke op persoonlijk gebied ook zijn sporen achtergelaten. Hij vergeleek zijn ervaringen met het sturen van een auto die van een brug dreigt af te vallen.