Nieuws/Financieel
1013388
Financieel

‘Winstwaarschuwing Shell drukt AEX’

De Amsterdamse aandelenbeurs begint vrijdag waarschijnlijk lager. Een winstwaarschuwing van zwaargewicht Shell zet de stemming onder druk. De andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers kijken vooral uit naar meer macro-economisch nieuws uit de Verenigde Staten en de bedrijfsresultaten van Amerikaanse bedrijven als General Electric en Morgan Stanley.

Shell liet vrijdag weten een tegenvallend jaar achter de rug te hebben, waarin de winst aanzienlijk lager was dan voorheen. Het olieconcern verwacht dat de winst over het laatste kwartaal van 2013 is uitgekomen op 2,9 miljard dollar (2,1 miljard euro). In het voorgaande kwartaal was dit nog 4,6 miljard dollar, terwijl er in de laatste 3 maanden van 2012 een winst van 4,8 miljard dollar werd geboekt.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft vrijdag de AAA-status van Nederland met een negatieve outlook bevestigd. Volgens Fitch hangt de allerhoogste kredietwaardering van Nederland samen met de kracht van de Nederlandse economie en de sterke binnenlandse instellingen. De negatieve outlook is het gevolg van de zwakke groeivooruitzichten.

KPN

Telecomconcern KPN en supermarktbedrijf Ahold zullen mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Macquarie verlaagde het beleggingsadvies voor KPN en ING schroefde de aanbeveling voor Ahold terug.

Chipmachinemaker ASML zal mogelijk reageren op de resultaten van zijn belangrijke klant Intel. De Amerikaanse chipfabrikant zag de nettowinst in het laatste kwartaal van 2013 met 6 procent toenemen bij een omzetstijging van 3 procent. Over het gehele jaar zakte de omzet met 1 procent tot 52,7 miljard dollar. Intel verwacht dat de omzet dit jaar op min of meer hetzelfde niveau uitkomt als in 2013.

Verre Oosten

De belangrijkste effectenbeurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag overwegend omlaag. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de economische groeicijfers van China, die maandag bekend worden gemaakt. De Nikkei in Tokio sloot 0,1 procent lager. De Japanse beurs verloor deze week ruim 1 procent.

De aandelenbeurzen op Wall Street werden donderdag gedrukt door tegenvallende cijfers van grote bedrijven. De hardste klappen werden daarbij uitgedeeld aan elektronicaketen Best Buy, die met sombere berichten over de feestdagen kwam.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 16.417,01 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1845,89 punten. Het beeld op de technologiebeurs Nasdaq was iets positiever. Die sloot met een winst van 0,1 procent op 4218,69 punten.

Ook de Europese beurzen sloten eerder op de dag met kleine verliezen. In Amsterdam gingen daarbij vooral aandelen Ahold en ASML in de uitverkoop. De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,3 procent lager op 407,59 punten. De MidKap eindigde nagenoeg onveranderd op 646,27 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,1 tot 0,3 procent in.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3613 dollar waard, tegen 1,3605 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 94,21 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 105,54 dollar per vat.