Nieuws/Financieel
1013393
Financieel

’Aandelenmarkten worden volatieler’

De aandelenmarkten zoeken al maandenlang zonder duidelijke correcties steeds hogere niveaus op. Maar dat gaat veranderen, zo meent het hoofd vastrentende waarden Jim Cielinski van de Britse vermogensbeheerder Threadneedle. „Vooral door de tapering wordt de bewegelijkheid veel sterker."

Cielinski meent dat de Amerikaanse centrale bank bij de aankondiging van het obligatieopkoopprogramma veel meer duidelijkheid over de duur had moeten verschaffen. Bij de onlangs gestarte afbouw had hij ook liever gezien dat de Fed met een concrete roadmap was gekomen. „Nu geeft de Fed toch een beetje de indruk op het laatste cijfer over bijvoorbeeld de arbeidsmarkt te wachten alvorens over een nieuwe stap te beslissen. Dit past echter veel meer bij een daghandelaar dan bij een centrale bank waarvan de financiële wereld afhankelijk is. En het is een recept voor extra volatiliteit."

Aantrekkelijk

Dat betekent niet dat de beleggingsstrateeg adviseert om het belang in aandelen te verminderen. Integendeel, het is volgens hem nog steeds een relatief aantrekkelijke beleggingscategorie die dit jaar een rendement van 4-7% kan opleveren. „Bedrijven staan er over het algemeen goed voor en de aantrekkende economische groei in Europa en de VS stuwt de resultaten. Bovendien is er nog altijd sprake van een ruim monetair beleid en zijn de beurskoersen ten opzichte de voorziene winstontwikkeling in de komende jaren zeker niet te hoog."

Europa

Binnen een aandelenportefeuille geeft Cielinski de voorkeur aan Europa boven de VS. „De koersen van Amerikaanse aandelen zijn bovengemiddeld hard opgelopen, waardoor deze nu relatief duur zijn. Het meest aantrekkelijk vinden we overigens Japanse en Britse aandelen."

Het hoofd vastrentende waarden ziet weinig in staatsobligaties van onder meer Duitsland en de VS. „In ons basisscenario leveren deze dit jaar geen rendement op. Alleen indien de economieën in een recessie terugvallen, is er nog 3 tot 4% te verdienen. Daarentegen bieden bedrijfsobligaties nog een redelijk potentieel en dan vooral de high yield (de rente is hier relatief hoog doordat de bedrijven minder kredietwaardig zijn, red.).