Nieuws/Financieel
1013400
Financieel

Essent overweegt stroomkabel naar België

Energiemaatschappij Essent wil de Clauscentrale in Maasbracht met een nieuwe kabel aansluiten op het Belgische elektriciteitsnet. Dat zeggen topmensen van Essent in een vrijdag gepubliceerd gesprek met het Belgische dagblad De Tijd.

De energieleverancier wil zo deelnemen aan een aanbesteding in België, zonder daar ook daadwerkelijk een nieuwe centrale te moeten bouwen. ,,In het Nederlandse Maasbracht, op 3 kilometer van de Belgische grens, hebben we een zeer efficiënte gasgestookte centrale. Die kunnen we met enkele kilometers nieuwe kabel aansluiten op het Belgische net'', stelt Frank Brichau van Essent Belgium.

Volgens Essent draait de centrale in Nederland amper door het overschot aan stroom. ,,In Nederland werden de voorbije jaren massaal nieuwe centrale bijgebouwd’', legt Essent-baas Erwin Van Laethem uit. ,,Tegelijk wordt Nederland overspoeld door goedkope gesubsidieerde stroom uit Duitse windparken en zonnedaken. Het resultaat is dat tal van centrales stilliggen door een overaanbod.''

Naast de Clauscentrale zou volgens Essent ook de centrale in Moerdijk op het Belgische net kunnen worden aangesloten. Volgens Essent-CEO Van Laethem zouden de centrales voor gebruik in België onder het beheer geplaatst moeten worden van de Belgische netbeheerder Elia. Dan zou sprake zijn van Belgische centrales op Nederlandse bodem.