Nieuws/Financieel
1013424
Financieel

Wall Street verwerkt tegenvallers

De aandelenbeurzen op Wall Street werden donderdag gedrukt door tegenvallende cijfers van grote bedrijven. De hardste klappen werden daarbij uitgedeeld aan elektronicaketen Best Buy, dat met sombere berichten over de feestdagen kwam.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 16.417,01 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1845,89 punten. Het beeld op de technologiebeurs Nasdaq was iets positiever. Die sloot met een winst van 0,1 procent op 4218,69 punten.

Best Buy kelderde ruim 28 procent. De elektronicaketen had rond de kerstdagen veel last van moordende concurrentie van onder meer internetwinkels en zag de omzet in de 9 weken tot 4 januari met 2,5 procent dalen. Topman Hubert Joly waarschuwde dat de winst over het voor winkeliers belangrijke vierde kwartaal waarschijnlijk lager is uitgevallen dan een jaar eerder.

Citigroup

Citigroup zakte 4,4 procent. De bank verdubbelde zijn winst vorig kwartaal ruimschoots tot 2,7 miljard dollar, maar wist daarmee niet aan de verwachtingen van analisten te voldoen.

Goldman Sachs overtrof de verwachtingen wel, met een nettowinst van 8 miljard dollar over heel 2013 en 2,3 miljard dollar over het laatste kwartaal. Het aandeel onttrok zich echter niet aan de negatieve teneur en leverde 2 procent in.

JC Penney

Winkelketen JC Penney verloor 1,6 procent. Het geplaagde bedrijf kondigde donderdag aan 33 winkels te sluiten en ongeveer 2000 banen te schrappen. JC Penney, dat al meer dan 2 jaar geen winst meer heeft gemaakt, hoopt zo op termijn circa 65 miljoen dollar per jaar te besparen.

'Oranje boven' was het motto in de Nasdaq, waar het Nederlandse biotechbedrijf Prosensa bijna een kwart meer waard werd. Het bedrijf concludeerde op basis van nieuwe onderzoeksgegevens dat zijn beoogde middel tegen de ziekte van Duchenne, drisapersen, toch mogelijkheden biedt. Eerder deze week werd de samenwerkingsovereenkomst van Prosensa met de Britse farmaceut GlaxoSmithKline beëindigd, nadat tests vorig najaar hadden uitgewezen dat drisapersen niet goed zou werken.

De euro werd donderdagavond voor 1,3615 dollar verhandeld, tegen 1,3605 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie bleef nagenoeg stabiel op 94,13 dollar per vat.