Nieuws/Financieel
1013443
Financieel

Damrak sluit met verlies

Nieuwe cijfers van de Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen en consumentenprijzen drukten de Amsterdamse beurs donderdag verder in het rood. Bedrijfscijfers moeten het nu doen, maar ze vielen tegen. ASML kreeg klappen en ook Ahold bleef uit de gratie. Arcelor Mittal en Heineken waren juist in trek.

De AEX sloot na een dag vol worstelingen bij 407,59 punten, een verlies van 0,3%. De Midkap herstelde zich en ging fractioneel lager de handel uit op 646,27 punten.

,,De 400 punten-grens is nu echt wel een steunpunt gebleken'', aldus handelaar Serge Enneman van ABN Amro. ,,De vraag is of we vanuit deze stand van 408 een volgende forse stap omhoog kunnen maken. Beleggers gaan nu door de omzetcijfers van bedrijven heen: zit er genoeg omzetgroei om een hogere koers te rechtvaardigen? Uit de kostenbesparingen komt het meestal niet meer.''

Met Amsterdam sloten andere grote Europese beurzen in het rood. De Duitse DAX en de Franse CAC40 eindigden 0,2% respectievelijk 0,3% lager. London typeerde de dag: van een plusje in de ochtend naar -0,1% bij het slot.

De definitieve inflatiecijfers uit Duitsland bleken in lijn met de eerder gemelde gegevens. Ook de sterke cijfers over de Europese autoverkopen in december, de grootste stijging sinds 2009, hielp onvoldoende.

,,Het geuitte IMF-optimisme over de economie, de verwachte groei aangekondigd door de Wereldbank zijn al ingeprijsd'', zegt macro-econoom Luc Aben van Van Lanschot bankiers. Ook de meevallende Fed-resultaten (Beige Book) gisteren, de S&P op zijn top, de Eurostoxx naar een zesjaars hoogtepunt en de gunstige Spaanse obligatierente vormen geen verrassing. ,,Dan gaan bedrijfsresultaten tellen.''

Het Damrak kreeg ook geen steun van de beurs in Japan vanmorgen. De Nikkei stond het grootste deel van de handelsdag op winst, maar zakte tegen het eind van de sessie toch terug naar een licht verlies. Elders in Azië eindigden de beurzen wel met lichte plussen.

'Animal spirit'

Daarmee trokken zij de positieve lijn van Wall Street door. De beurzen daar begonnen donderdagmiddag met lichtrode cijfers.

Daarnaast stonden de financiële fondsen in de belangstelling, na de goed ontvangen kwartaalcijfers van Bank of America. Dat aandeel ging 2,3% vooruit. Citgroup verdubbelde zijn winst, maar de koers zakte omdat de markt meer verwachtte, Goldman Sachs zag zijn winst met 6% toenemen.

Luc Aben van Van Lanschot: ,,Vorig jaar waren cfo's en ceo's in de eerste weken erg voorzichtig. Iedereen kijkt nu naar hun bewoording over de omzetgroei. Zeker bij cyclische fondsen. Vinden we die animal spirit weer terug, die duidt op sterke groei of zijn ze gematigd. Per bedrijf verandert momenteel het sentiment. We zitten er nog middenin. Dat verklaart het gebrek aan richting nog.''

Supermarkt

In Amsterdam kwam Ahold voorbeurs met de omzetcijfers over het vierde kwartaal van 2013. Het supermarktconcern boekte €7,5 miljard omzet, een daling van 4,1%. Analisten hadden vooraf een omzetdaling verwacht, maar SNS Securities vond de cijfers toch tegenvallen. Zij wijzen bovendien op aanhoudende druk op het marktaandeel van Ahold. Het fonds eindigde 2,5% lager. Concurrent Carrefour boekte eveneens minder omzet.

Ook chipmachinefabrikant ASML had een slechte dag. Het aandeel leverde 4,5% in. De Taiwanese chipmaker TSMC kwam vanmorgen met zijn resultaten over het vierde kwartaal. Het bedrijf wist de winst op te voeren, maar de vooruitzichten die TSMC gaf voor de verkopen in het eerste kwartaal liggen onder de verwachting. Overigens komt ook chipreus Intel vandaag met kwartaalresultaten, na de slotbel in New York.

SNS Securities noemde de mededeling van TSMC dat het zich meer gaat richten op hoogwaardige chips goed nieuws voor ASML, en ook voor ASMI. De Midkapper eindigde 0,6% hoger. Vanmorgen werd tevens bekend dat zakenbank JP Morgan zijn belang in ASMI flink heeft uitgebouwd.

Er was ook te weinig positief nieuws om de koersen uit de negatieve flauwe stemming te trekken. Rode borden betekenen ook kansen. De markt kende donderdag een bovengemiddeld volume aan opties, zegt een woordvoerder van beursplatform TOM. ,,Met veel meer calls dan puts is de optiemarkt als geheel nu positief gestemd. Vooral Ahold creëerde actie. Partijen in de markt zien bij de koersdaling van Ahold kansen op dat niveau. Ze anticiperen daarmee op een koersstijging. Bij ASML net zo, de volumes zijn in twee weken niet zo groot geweest.''

Gemalto's verlies van de ochtend werd 1,4% bij de slotbel.

KPN op kopen

Verder kwam er een hele rits aan advieswijzigingen van analisten naar buiten. Telecomconcern KPN kreeg een koopadvies mee van Citigroup. Dat advies stond eerder nog op 'neutral'. KPN's winst zakte iets terug naar 0,6%. Het moest Arcelor Mittal voor laten gaan (+1,8%).

Heineken liet iets van zijn winst lopen bij 1,3% in de plus. Nomura hield zijn advies op 'reduce' maar voorziet een consolidatieslag - ook buiten de drankensector - nu brouwers organische minder omzetgroei boeken.

UBS heeft het koersdoel voor ING iets verhoogd, van €11,30 naar €12,40. Het advies bleef 'kopen'. Rabobank hield zijn advies voor het concern ongewijzigd. ING verraste in de middag: van een winst van 0,2% duikelde het naar ruim 1,1% verlies.

Het koersdoel van Philips werd iets opgetrokken door Barclays, van €30 naar €32. Het advies blijft 'overweight'. Philips kwam 0,1% lager uit.

Unilever werd 1,2% meer waard. Het voedingsmiddelenconcern heeft een pastamerk in de Filipijnen verkocht. Aegon won 0,1% na een adviesverhoging van Exane.

In de Midkap ging uitzender USG People 1,7% rijker de dag uit. HSBC verhoogde zijn beleggingsadvies voor het bedrijf van 'neutral' naar 'overweight'. Nutreco zakte bij de middelgrote fondsen 2%. Bouwer Heijmans vergrootte zijn verlies naar 2,9%.

Op de lokale markt stond DPA 0,1% lager. In het voortdurende kat-en-muisspel van de detacheerder met ICT Automatisering heeft DPA vanmorgen nog eens herhaald dat het bereid is op een bod op ICT. Mits de aandeelhouders van ICT tegen de overname van Brandfort stemmen. ICT heeft de avances van DPA, dat een belang van 20% houdt in de automatiseerder, al diverse malen van de hand gewezen. ICT leverde ook in maar sloot 0,4% hoger. Ook halfgeleider Besi verloor 2,1%. Uitgever Brill verloor1,3%, Grontmij leidde hier met 4,5% winst.

Lees hier de nieuwste beursanalyses van de goeroes van DFT