Nieuws/Financieel
1013473
Financieel

24 uursstaking bij Philip Morris

Het arbeidsconflict bij sigarettenfabrikant Philip Morris in Bergen op Zoom verhardt zich. Na werkonderbrekingen van enkele uren in de afgelopen dagen gaan werknemers vanaf donderdagavond half 12 voor 24 uur in staking. Dat hebben de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen bekendgemaakt.

De actievoerders willen de directie daarmee dwingen alsnog tegemoet te komen aan de eisen voor een nieuwe cao. Het eindbod dat de vakbonden op tafel legden, voorziet in een structurele loonsverhoging van 3 procent en een eenmalige uitkering van 3000 euro.

De directie vindt de eisen van de vakbonden onacceptabel en onverantwoord. ,,Akkoord gaan met het hele pakket eisen van de vakbonden zou betekenen dat onze arbeidskosten met bijna 11 procent stijgen. Dat is onaanvaardbaar'', zei een woordvoerder van de directie. De directie is wel bereid met de vakbonden te praten over verbeteringen van het bod dat zij de vakbonden eerder heeft voorgelegd.

Actiebereidheid

Niet alle werknemers hebben tot nu toe meegedaan aan de werkonderbrekingen, maar volgens de vakbonden neemt de actiebereidheid toe. Bij de fabriek werken meer dan 1400 mensen, van wie het merendeel bij de productie. De 75 miljard sigaretten die in Bergen op Zoom per jaar worden gemaakt, zijn vooral bestemd voor de export.

FNV-voorzitter Ton Heerts is van plan vrijdagochtend naar Bergen op Zoom af te reizen om de stakers toe te spreken.