Nieuws/Financieel
1013480
Financieel

Only execution

De gemiddelde opvatting van beleggers over hun adviseurs: In een stijgende beurs hoef je hun mening niet te horen, in een dalende beurs wil je hun mening niet horen.

We zitten nu twee weken in het nieuwe beursjaar, het provisieverbod is in werking getreden en de particuliere belegger heeft kenbaar gemaakt voor welke kostenstructuur hij gekozen heeft. Langzaam wordt duidelijk wat de consequenties zijn van die keuze.

Execution only

Van de week werd dat voor ons in de praktijk zichtbaar. Een cliënt – doorgaans goed geïnformeerd, doet zelf altijd kritisch onderzoek – belde ons met de vraag hoe wij over de Rabo ledencertificaten dachten. Punt was namelijk dat hij met dezelfde vraag bij zijn bank geweest was, maar die hadden hem niet te woord willen staan, want hij was een ‘execution only’ cliënt. Met dat predicaat betaal je de laagste kosten, maar dan mag je het wel allemaal zelf uitzoeken. “U wilde execution only, nou heeft u execution only”, zal de bank gedacht hebben. Geen advies meer, only execution.

Aan advies hangt nou eenmaal een ander prijskaartje en de kostenbewuste Nederlander wil elk procentpunt dat het rendement aantast natuurlijk in zijn zak houden. De andere kant van de medaille is wel dat je volledig teruggeworpen bent op eigen onderzoek.

Het internet kan daarbij een handje helpen, maar ook daar dien je goed uit te kijken waar de echte deskundigheid zit. Ik vind in het algemeen dat op het net redelijk wat informatie te halen valt, is het niet van collega-goeroes op een platform als dit, dan wel van de kwalitatief goede lezersreacties. Ik vind het daarbij niet eens zo belangrijk of het om een mening of kritiek gaat, al zet het je maar aan het denken.

Meerwaarde

Het fascinerende aan het nieuwe kostensysteem is wel dat cliënten indirect een oordeel hebben gegeven over hoe ze het geleverde advies uit het verleden waardeerden. Het lijkt me logisch dat als adviezen keer op keer niet deugen, men er ook niet langer voor wenst te betalen. Mensen willen best voor advies betalen, zo weten wij uit eigen ervaring. Alleen, je kunt als klant nog zo’n goede band met je adviseur hebben, uiteindelijk wil je wel dat er onder streep wat overblijft. Het gaat feitelijk niet om de waarde van het advies, maar om de meerwaarde.

Het praktijkvoorbeeld van de Rabo certificaten illustreert wel mooi de spagaat waarin de belegger verkeert. Ofwel je doet alles zelf en dan doe je met je volle verstand afstand van een professioneel klankbord; of je hebt een nieuw contract getekend waarbij je als vanouds tegen betaling bij je bank, adviseur of beheerder terecht kunt voor advies, deugdelijk of niet.

Preferent aandeel Rabobank

Blijft natuurlijk de interessante vraag over hoe wij over de Rabo ledencertificaten denken. Een simpele rekensom laat zien dat een coupon van 6,5% op een ‘grijze’ koers van 106,85% (26,71 volgens de oude schrijfwijze) een couponrendement geeft van 6,08%. Of dat een goede vergoeding is voor een preferent aandeel op de Rabobank – de naam waartegen het ledencertificaat hier over de toonbank gaat – dat moet u maar aan uw adviseur vragen. Of straks goed de reacties onder dit artikel lezen.

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke specialist in de advisering en handel in obligaties en tevens beheerder van het OK Wereld Fonds. Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.