Nieuws/Financieel
1013571
Financieel

Verbeterd beursklimaat helpt Goldman Sachs

De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft 2013 afgesloten met een nettowinst van ruim 8 miljard dollar (5,9 miljard euro), 6 procent meer dan in het voorgaande jaar. De winstgroei is mede te danken aan het verbeterde beursklimaat, zo meldde het financiële concern donderdag.

Vooral de zakelijke tak maakte een prima jaar door. De inkomsten uit bijvoorbeeld de advisering en begeleiding van bedrijven bij beursgangen, fusies en overnames nam met 22 procent toe tot iets meer dan 6 miljard dollar. De totale baten bleven nagenoeg stabiel op 34,2 miljard dollar.

Het beheerd vermogen bij Goldman Sachs bereikte eind 2013 een recordniveau van 1,04 biljoen dollar. Dat betekent een stijging van 8 procent op jaarbasis.

Winst

De winst in het vierde kwartaal kwam onder de streep uit op 2,3 miljard dollar. Dat is een vijfde minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar wel ruim de helft meer dan in het derde kwartaal. Per aandeel bedroeg de winst 4,60 dollar. Door Bloomberg gepolste analisten rekenden gemiddeld op 4,18 dollar.

Topman Lloyd Blankfein noemde de resultaten ,,solide'', zeker gezien de nog altijd ,,ietwat uitdagende'' marktomstandigheden. Hij zei verder dat de bank mede dankzij aanhoudende kostendiscipline in een prima positie verkeert om te profiteren zodra het economisch herstel krachtig doorzet.