Nieuws/Financieel
1013680
Financieel

Sterk optimisme regeert

De S&P500 heeft met de winst van gisteren het volledige verlies van de eerste twee weken van dit jaar van 1,6% volledig ingelopen. Op het slot van de markt werd nog een nieuw all time high neergezet, het eerste nieuwe recordslot van het jaar 2014 na de ongeveer 50 nieuwe records van vorig jaar. Hogere groeiverwachtingen voor de wereldeconomie voor 2014 van de Wereldbank wakkerde een gigantische koopgolf aan.

De eerste mogelijke neerwaartse aanval van begin deze week op Wall Street, met verliezen tot 1,3%, is afgelopen dinsdag en gisteren met fors geweld gekeerd. Met grote stappen voorwaarts werden de grote namen in met name de technologie en banken zoals Apple, Bank of America en JPMorgan gekocht. Super-euforie is weer teruggekeerd op Wall Street en de al bijna 5 jaar durende ijzersterke superrally wordt weer nieuw leven ingeblazen.

Angst is totaal uit de markt verdwenen en werkelijk iedereen zit in de markt. Beleggers verkeren weer in extase en zitten op een roze wolk. Niemand die nog enige risico’s ziet, want de koersen gaan toch alleen maar door naar boven.

De nieuwe instroom van pensioenfondsgelden en andere institutionele beleggers lijkt na enige twijfel in de eerste dagen van dit jaar, nu dan toch ook goed op gang te zijn gekomen. In hoger dan gemiddeld volume wordt over een breed front doorgekocht ondanks dat voor diverse aandelen all time high-prijzen moeten worden betaald.

Gebrek aan alternatieven

Topzware koers/winstverhoudingen lijken beleggers niet te deren. Als je niet meedoet, wordt je voor gek verklaard. Dus iedereen zit er weer in. De grote vrije liquiditeitsstromen in de wereld hebben nog geen goed nieuw alternatief gevonden voor grotere investeringen, dus wordt weer massaal de meest liquide markt gezocht. De grotere wereldwijde aandelenmarkten met Wall Street voorop. Het gebrek aan acceptabele alternatieven voor aandelenbeleggingen dwingt steeds meer beleggers om aandelenmarkten verder door te kopen.

Ondanks dat diverse Fed-bestuurders in de afgelopen dagen “hawkish” zijn en verklaren dat de Amerikaanse economie zich aanhoudend solide en sterk ontwikkelt, wat een voorbode kan zijn voor meer en versnelde afbouw van stimulatie, lijken beleggers zich daar totaal niet aan te storen. Het sterke optimisme heerst.  In de steeds gezondere ontwikkeling voor de Amerikaanse economie zou de Fed kunnen worden gedwongen om sneller dan de marktverwachting het stimulatieprogramma af te bouwen.

Maar de eerste nieuwe all time high slotstanden voor 2014 zijn alweer gezet. Ook op de aandelenbeurzen in de eurozone was het opwaartse sentiment gisteren zeer sterk. De Duitse DAX onderging gisteren een ongekend felle en snelle stijging toen eenmaal boven de ultimostand van vorig jaar van 9552 punten was gekoerst. Een werkelijke eruptie van orders dreef de DAX in korte tijd hoger tot een dagwinst van maar liefst 1,9% tot een nieuw all time high slot van 9721 punten. De magische 10.000 punten grens gaat nu lonken voor de DAX.

Voorzichtig

Ook in de periferielanden Spanje en Italië hebben de aandelenbeurzen in de eerste twee weken van dit jaar een zeer sterke stijging ondergaan. Door de sterke daling van de periferie staatsobligatierentes in de eerste dagen van het nieuwe jaar, floreerden de aandelenbeurzen. Zowel de Spaanse als de Italiaanse aandelenbeurs zijn in de eerste 15 dagen van het nieuwe jaar al met 6% gestegen ten opzichte van de Europe Stoxx 600 met 'slechts' 1,9%.

Euforie alom dus en records op de aandelenbeurzen. Het kan niet op. Iedereen denkt maar dat ik negatief ben op de huidige beursontwikkeling maar dat is verre van waar. Ik ben gewoon zeer voorzichtig en enorm gereserveerd over de huidige ontwikkelingen. Ik doe dit vak nu bijna 31 jaar en heb slechts één keer eerder een dergelijk massaal euforisch onoverwinnelijkheids gevoel onder beleggers ervaren.

Juist ja, ten tijde van de internetbubbel aan het begin van deze eeuw. Vergis u niet, al onze klanten zitten ook vol in de markt, maar het blijft wel oppassen met alleen maar verder doorstijgende koersen. Begin maart aanstaande is de ongekend ijzersterke bullmarkt 5 jaar. Het is eind 2011 voor het laatst voorgekomen dat er een correctie met meer dan 10% plaatshad. Maar niets en niemand lijkt de nu al 5 jaar durende ijzersterke superrally te kunnen verstoren. Sterk optimisme regeert.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.