Nieuws/Financieel
1013708
Financieel

Ahold stelt teleur

,,Teleurstellend'' noemt analist Fernand de Boer van zakenbank Petercam de omzetcijfers die Ahold donderdag naar buiten bracht over het vierde kwartaal en heel 2013. Dat geldt voor zowel Nederland als de VS. ,,Dit is niet goed genoeg'', aldus De Boer.

De operationele veranderingen die Ahold in Europa doorvoert, noemt De Boer 'logisch'. Een en ander heeft volgens hem niet alleen te maken met de druk op Albert Heijn in Nederland. Nu Slowakije is verkocht, heeft het geen zin om nog een Europese organisatie aan te houden. aldus de analist. Petercam veranderde onlangs zijn advies voor Ahold van buy naar 'add'

Ook SNS, dat een reduce-advies hanteert voor het concern, zegt dat de omzet van Ahold, vooral in de Verenigde Staten, ,,duidelijk slechter was dan verwacht''. Kostenbesparingen maken de operationele problemen naar verwachting voorlopig nog goed, maar het is volgens SNS de vraag hoe lang Ahold dit kan vasthouden. Het effectenhuis vraagt zich af of Ahold in 2014 de trend van steeds slechter wordende omzetcijfers nog kan keren.

Omzetdaling

Ahold meldde over het vierde kwartaal een omzetdaling van 4,2 procent tot 7,5 miljard euro. Tegen constante wisselkoersen was er sprake van een daling met 1,1 procent.

KBC is eveneens teleurgesteld in de lager dan verwachte omzet van Ahold. De bank merkt nog wel op dat de online-activiteiten van Ahold ,,een interessante prestatie'' leveren. De operationele marge-ontwikkelingen zullen waarschijnlijk in lijn met verwachtingen komen. KBC ziet geen reden om zijn hold-advies te veranderen.

Beleggers zetten het aandeel Ahold onderaan de AEX. De koers daalde met 3,3 procent tot 12,73 euro. De AEX noteerde 0,1 procent lager.