Nieuws/Financieel
1013726
Financieel

Fed: gematigde groei in meeste delen VS

De Federal Reserve zag in december ,,gematigde'' groei in de meeste delen van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit het zogenoemde Beige Book-onderzoek dat de economische activiteit in de 12 districten van het Amerikaanse stelsel van centrale banken bijhoudt.

In negen van de 12 Fed-districten was sprake van gematigde groei, tegen zeven districten in een eerder Beige Book-rapport. In twee districten was sprake van ,,bescheiden'' groei, tegen vier in het voorgaande rapport. Volgens de Fed zijn de economische vooruitzichten in de meeste districten positief.

Stimulans

,,De economische activiteit bleef groeien in de meeste regio's en sectoren van eind november tot het einde van het jaar'', aldus de Fed. Daarbij werd de economie gestimuleerd door de uitgaven van consumenten in het feestdagenseizoen, de aantrekkende arbeids- en vastgoedmarkt en de groei in de industrie.

Het Beige Book geeft het beleidsbepalende comité van de Fed een inkijkje in de staat van de Amerikaanse economie en helpt bij het bepalen van het beleid van de centrale bank. De volgende Fed-vergadering staat gepland voor eind deze maand. Bij de bijeenkomst in december werd besloten het maandelijkse stimuleringsprogramma met 10 miljard dollar te verkleinen tot 75 miljard dollar.